A szomszédban találták meg Európa legöregebb bükkfáját: nem gondolnád, mennyi idős
Ausztria ad otthont a tekintélyes életkorú növénynek, a felfedezés pedig olasz kutatónak köszönhető.

bukkfa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság, amikor szinte minden hétre jut legalább egy hír az állat- és növényfajok pusztulásáról, jó érzés matuzsálemi kort megélt élőlényekről olvasni. A mostani felfedezett a felső-ausztriai Kalkalpen Nemzeti Parkban magasodik. 

A park szerdán kiadott közleménye szerint az Alfredo Di Filippo által vezetett olasz kutatócsoport a fa évgyűrűinek vizsgálatának során megállapította, hogy a bükkfa eredete egészen 1474-ig visszanyúlik.

A világ legöregebb bükkfája

Az 546 éves növény majdnem húsz évvel meghaladja az eddig legidősebbként számon tartott bükkfa korát, ami 528 éves, és ugyancsak a Kalkalpen Nemzeti Park az otthona. A kutatók szerint Európa legöregebb, húsz méter magas, 73 centiméter törzsátmérőjű bükkfája a korán kívül más különösebb érdekességet nem tud felmutatni, de ez már önmagában is nagyszerű teljesítmény.

Így állapították meg az életkorát

A fa életkorának pontos megállapításához a szakemberek apró lyukat fúrtak a törzsbe, hogy mintát vegyenek belőle. Amit aztán elemeztek, a lyukat pedig betömték. Az eljárás természetesen nem károsította a növényt, hiszen - ahogy Franz Sieghartsleitner, a park szóvivője nyilatkozott a - ez nagyjából olyan, mint amikor harkályok ütnek lyukat a törzsükbe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Kalkalpen Nemzeti Parkban található öreg bükkfaerdő egyébiránt Ausztria legnagyobb egybefüggő erdősége, a park pedig mintegy húszezer hektáros területének egy ötezer hektáros része 2017-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

Kellemes erdei sétára indultak, de erre nem számítottak

Az alábbi fotók készítői mind rajonganak az erdei kirándulásokért, amiket nem feltétlenül a kaland miatt ejtenek meg időről időre, mégis előfordul, hogy váratlan látvány tárul a szemük elé.

Képek forrása: Getty Images Hungary, Alfredo Di Filippo

Ezt is szeretjük