Nem szabadulunk meg a poloskáktól: kellemetlen jelenségről számolt be a szakértő
Már így is szinte mindenhol poloskába lehet botlani, de elképzelhető, hogy a helyzet tovább fokozódik.

marvanypoloska
beauty and style
Top olvasott cikkek

A márványpoloskák hihetetlen iramban szaporodnak, és most jön még csak a java. A Szent István Egyetem - SZIE - rovartani kutatói szerint nem egy-, hanem kétnemzedékes fajról van szó, tehát az invázió egyáltalán nem hagyott alább.

Egyszerre vannak jelen a márványpoloskák lárvái a kifejlett egyedekkel. Ennek eredménye, hogy tavasztól őszig egy újabb poloskanemzedék fog kifejlődni - számolt be róla az Index.

Nehéz megszabadulni a márványpoloskáktól

Az Ázsiából származó poloskafaj emberre ártalmatlan, viszont annál nagyobb fenyegetést jelent többek között a juharfára, kőrisfára, különböző gyümölcsfákra, díszfákra és - a gazdák nagy bánatára - a veteményesre.

poloska

Kiszívják a gyümölcsökből és a zöldségekből az értékes tápanyagokat, ezzel teljesen tönkretéve a termést. Legkedveltebb áldozataik a lédús növények, mint az uborka, paradicsom, paprika vagy padlizsán, így annak, aki konyhakertjében ilyet termeszt, érdemes lehet hálóval lefedni, mivel eddig az bizonyult a leghatásosabbnak a poloskák elleni vegyszermentes küzdelemben.

Az egyre erősödő poloskainvázió nem csak Magyarországon, de a világ összes táján érzékelhető. Jelenleg még nem ismert hatásos vegyszer ellenük, bizonyos térségekben poloskák petéibe petéző darazsakkal védekeznek a zöldségeskertek réme ellen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ágyi poloskák jelei otthon: így tudod lebuktatni a vérszívó parazitákat

Leginkább az ágy körül szeretnek tanyázni, mivel az ízletes áldozatukat ott tudják a leghatékonyabban lecsapolni, álmában. Persze aztán a viszkető csípésekre sokan felébrednek, vagy nem bírnak tőle aludni. Bár az ágyi poloskák nem minősülnek veszélyes állatnak, huzamosabb idő után alvászavarokat és ebből következő pszichés problémákat okozhatnak.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük