Hatalmas darab tört le az Északi-sark legnagyobb selfjegéből - Műholdfelvételt mutatunk

A gigantikus jégdarab a műholdfelvételek szerint kisebb darabokra tört.

selfjeg

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Levált egy hatalmas darab az Északi-sark legnagyobb, 79N vagy Nioghalvfjerdsfjorden nevű selfjegéből, amely Grönland északkeleti részén terül el. A mintegy 110 négyzetkilométernyi jégdarab a műholdfelvételek szerint kisebb darabokra törött.

A kutatók szerint a jelenség újabb bizonyíték a Grönald térségében végbemenő gyors klímaváltozásra. - A térségben a légkör hőmérséklete mintegy 3 Celsius-fokkal nőtt 1980 óta - mondta Jenny Turton klímakutató a BBC News-nak. - 2019-ben és 2020-ban a térségben rekordhőmérsékleteket mértek nyáron - tette hozzá a németországi Friedrich-Alexander Egyetem kutatója.

selfjeg-muhold
Fotó: ESA/SENTINEL-2B

A Nioghalvfjerdsfjorden selfjég mintegy 80 kilométer hosszú, 20 kilométer széles, és az Északkelet-grönlandi Jégfolyam nyúlványa az Északi-sarki-óceánba.  A selfjég egyik darabja, a Spalte-gleccser törött most darabokra. A gleccser már tavaly nyáron is jelentősen töredezett, az idei nyári meleg azonban megadta neki a kegyelemdöfést, és jéghegyek flottájává változott.

- A 79N selfjégnek az a jelentősége, hogy kapcsolódik Grönland belső jégmezőihez, ami azt jelenti, hogy egy napon, ha a várakozások szerint növekszik a hőmérséklet, ez a térség lehet az egyik központja a jég eltűnésének Grönlandon - magyarázta Jason Box professzor, a dániai és grönlandi földmérő intézet kutatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Július végén a forró nyár és a globális felmelegedés hatására darabokra tört Kanada utolsó, még teljesen érintetlen sarkvidéki selfjege, az Ellesmere-sziget északnyugati csücskénél elterülő Milne. A parti síkságról a tengerbe nyúló, a tengerfenékig leérő jégtömeg egyetlen nap alatt tört szét két óriási jéghegyre és sok kisebb darabra. A széteséssel a négyezer éves selfjég területének 43%-át veszítette el, a korábbi 187 négyzetkilométer helyett már csak 106 négyzetkilométerre tehető a felszíne.

Minden évben 65 napra sötétségbe borul a város

Az Amerikai Egyesült Államok legészakibb települése, Barrow a sarkkörön túl fekszik, ezért a nap minden év november 18-án vagy 19-én lenyugszik, és 65 napig fel sem jön.

Ezt is szeretjük