Megvizsgálták az idei nyár időjárását: aggasztó, mire jutottak a meteorológusok
A meteorológiai szolgálat szerint 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei.

nyari-naplemente
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1901, a mérések kezdete óta a második legmelegebb nyár volt az idei Magyarországon - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-nek készített elemzésében. Kifejtették: az idei nyár is a szokásosnál melegebben alakult, az évszak középhőmérséklete 22,3 Celsius-fok volt, ami 2,1 fokkal haladja meg az 1981-2010-es átlagot.

Magyarországon az év legforróbb hónapja általában a július, idén viszont a június és az augusztus is több mint egy fokkal melegebbnek bizonyult annál. A 2019-es június a legmelegebb lett 1901 óta, és az év nyolcadik hónapja is a 7. helyre került a legforróbb augusztusok rangsorában. 2019 első hőhulláma június közepén volt, 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja. Júniusban minden nap középhőmérséklete az éghajlati normál felett alakult.

Július 10-én és 12-én új országos napi minimum-hőmérsékleti rekordok születtek. Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét - 3,5 fok - július 10-én mérték Zabaron. Majd a július végét, augusztus elejét több rövidebb hőhullám jellemezte. A nyár legmelegebb napja augusztus 12. lett, ekkor Derekegyházán 38 fokot regisztráltak. A nyár utolsó hetei tartós kánikulával teltek.

Kitértek arra is, hogy a csapadék szélsőséges területi eloszlása mellett a 2019-es nyár országos átlagban 12%-kal szárazabb volt az 1981-2010-es átlagnál. A június és július országosan átlag körüli csapadékú volt, az augusztus viszont az átlagosnál 30%-kal szárazabban alakult. Az egész évszakban gyakoriak voltak a károkozó felhőszakadások, jégesők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az évszak csapadékának jelentős részét záporok, zivatarok adták. Június 16-án és 23-án, valamint augusztus elsején új országos napi csapadékrekordot jegyeztek fel. Az évszak legnagyobb napi csapadékösszege 154,9 milliméter volt, amit Terpesen mértek - olvasható az elemzésben.

Fotók: Getty Images

Az úszó lakásoké a jövő?

A holland építészetet nemcsak a különlegesség, de a praktikum is vezérli az úszó házak tervezésekor. Az éghajlatváltozás miatt emelkedő vízszintre kevés kézenfekvőbb megoldás létezik.

Ezt is szeretjük