Aggasztó hírek a sarkvidékről: ijesztő jelenséget okozott a rekordmeleg július
A NOAA honlapján közzétett jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy az öt legmelegebb július az utóbbi öt évben volt.

olvado-jeg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az eddigi legkisebb kiterjedésű volt az északi- és a déli-sarki tengeri jég 2019 júliusában, amely a valaha mért legmelegebb júliusi hónap volt a világon az időjárási feljegyzések kezdete, 1880 óta - közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal, a NOAA.

Az északi-sarki tengeri jég kiterjedése rekordalacsony volt, 19,8%-kal kisebb, mint a korábbi átlagos júliusi tengeri jégkiterjedés. Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése 4,3%-kal volt kisebb az 1981-2010 közötti átlagos jégkiterjedésnél.

A NOAA mérései szerint idén júliusban 0,03 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az előző legmagasabb, 2016-ban mért e havi átlagot. 2019 júliusában 0,95 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a 20. századi júliusi átlaghőmérséklet. A hivatal honlapján közzétett jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a 10 legmelegebb július közül kilencet 2005 óta jegyezték fel, és az öt legmelegebb július az utóbbi öt évben volt.

Az idei július a 43. egymás követő július és 415. egymást követő hónap, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta a globális átlagot.  Az intézet adatai megegyeznek a Copernicus európai kutatóintézet júliusban mért adataival, amelyet egy hete tettek közzé.

Fotók: Getty Images

10 meghökkentő tény a Déli-sarkvidékről

A jelenleg államforma nélküli vidék a pingvinek elsődleges rezidenciája, mellettük fókák és bálnák színesítik az állatvilágot. A természeti kincsek, érdekességek és sajátosságok azonban még ezeknél az élőlényeknél is lenyűgözőbbek.

Ezt is szeretjük