Mik ezek a hatalmas lyukak az Antarktisz jegén? A tudósokat is meglepte
A jelenség okait az 1970-es évek óta kutatják, de pontos mibenlétük csak most kristályosodott ki a szakemberek előtt.

polinya 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Antarktisszal kapcsolatos hírek többnyire a jégpáncél elvékonyodásáról és az ennek következtében egyre emelkedő vízszintről szólnak, ám ezúttal más keltette fel a tudósok figyelmét.

Az antarktiszi Weddell-tengeren ugyan minden télen vastag jégtakaró képződik, ám a páncélon bizonyos években óriási lyukak keletkeznek. Ezek eredetét pedig mostanáig nem sikerült megfejteni.

Titokzatos lyuk az Antarktiszon

Kutatók 1974-ben találkoztak először egy óriási, körülbelül Új-Zéland területét felölelő lyukkal. 1975-ben és '76-ban a jelenség ismét felbukkant, 1977-ben viszont színét sem látták. A különleges lyukak, más néven polinyák 2016-ban és 2017-ben jelentek meg ismét, akkor egy tanulmányban kimutatták, hogy kialakulásuk valószínűleg kapcsolatban áll a ciklonok aktivitásával. A szkeptikusok azonban tovább kutattak, mert szerintük a magyarázat nem merül ki ennyiben.

A fókákat segíti

Stephen Riser, a Washingtoni Egyetem munkatársa kollégáival felvételeket készített nyomkövetővel ellátott fókákról: kiderült, hogy a polinyák a ragadozókat segítik vadászat közben. Riser a ScienceAlertnek azt is elmondta, hogy szerencséjükre a technológia sokat fejlődött a '70-es évek óta, így ma már pontosabban felmérhetik a lyukakat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók ettől függetlenül nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a tenger állapota, például sótartalma, valamint az erős szelek hozzájárulnak a polinyák kialakulásához. Riser szerint ugyanis a gyors levegőmozgás képes úgy megmozgatni a sós vizet, hogy megakadályozza a jég kialakulását. A sarki szelek erősödésével pedig valószínűleg a jövőben még több polinya lesz. 

Antarktisz koporsója

A jégtömb alakjától eleve hidegrázás kerülget mindenkit, a felvételeken látszó felhők pedig csak fokozzák a lidérces hatást, míg útvonala egyenesen hajmeresztő: éppen az Antarktisz temetője néven ismert hely felé tart. A koporsó metaforikusan akár intő jel is lehet a természettől: ha nem teszünk a globális felmelegedés megállításáért, a sarkköröket élővilágukkal együtt eltemethetjük, ami végzetes pusztítással járhat a szárazföldekre nézve is. 

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük