Megtalálták az egyik legkisebb bolygót a Naprendszeren kívül: nagyon magas a felszíni hőmérséklete
A kőzetbolygó a ma ismert egyik legkisebb a Naprendszerünkön kívül.

exobolygó2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csillagászok igazán sokféle területet kutatnak, hiszen nemcsak a már ismert égitesteket szeretnék jobban megismerni, hanem az univerzum eddig felfedezetlen világát is. Így akadtak rá egy kőzetbolygóra, ami az eddig ismert egyik legkisebb objektum.

A GJ 367 b nevű égitest tömege a Földének 55, átmérője pedig 72 százaléka, ezért a kutatók szerint ez a ma ismert exobolygók közül az egyik legkisebb tömegű. 

Ezért nem lehet élet a bolygón

A Német Űrkutató Központ Bolygókutató Intézetének munkatársa és a kutatást vezető Csizmadia Szilárd szerint nagy sűrűsége miatt feltételezhető, hogy a bolygó vasból álló belső maggal rendelkezik, 86 százaléka lehet vas. A Földtől 31 fényévnyi távolságra van, 7,7 óra alatt kerüli meg anyacsillagát, a GJ 367 nevű vörös törpét, amely nagyjából fele akkora, mint a Nap, valamint hűvösebb és kevésbé fényes.

exobolygó1
Fotó: Digital Vision / Getty Images Hungary

A tudósok hozzátették, hogy a bolygó több hasonlóságot mutat a Merkúrral, és nem gondolják, hogy élet lenne a felszínén. Ennek több oka is van, egyrészt nagymértékű sugárzásnak van kitéve, 500-szor erősebbnek, mint a Föld, másrészt felszíni hőmérséklete azon az oldalon, mely állandóan csillaga felé fordul, elérheti az 1500 Celsius-fokot - ezen a hőmérsékleten minden kőzet és fém megolvad.

10 kérdéses csillagászati kvíz: milyen messze van a Föld a Naptól?

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük