Titokzatos jeleket észleltek a világűrből: a szakértők sem tudják pontosan, mi okozza
Azt sem zárják ki, hogy a jelek egy földön kívüli intelligencia nyomai.

jelek-űrből2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a tudomány folyamatosan fejlődik, és egyre többet tudunk meg az univerzumról, még így is rengeteg olyan titkot rejt, amikre még a legintelligensebb kutatók sem tudnak választ adni. 

Ilyen a Földön túli élet kérdése is, hiszen sokan egyetértenek abban, hogy biztosan léteznek más civilizációk is a bolygónkon kívül, ám erre még tudományos bizonyíték nem született, így ez továbbra is rejtély marad.

Titokzatos jelek a világűrből

Egy tanulmány nemrég rávilágított arra, hogy 2019-ben 47 nap alatt 1652 gyors rádiókitörés (FRB) érkezett egy távoli forrásból. Ezek a rádiókitörések a 2007-es felfedezésük óta nagy fejtörést okoznak a csillagászoknak, hiszen ők sem tudják pontosan, mi okozza, vagy hozza létre az igen rövid, de nagy energiájú rádiójeleket. A kutatók egy része nem zárja ki, hogy ezek a jelek egy idegen intelligencia nyomai, de a legtöbben úgy gondolják, hogy természetes jelenségről lehet szó. Az egyik magyarázat szerint a kitöréseket rendkívül erős mágneses térrel rendelkező maradványcsillagok, úgynevezett magnetárok bocsátják ki.

jelek-űrből1
Fotó: Evgeniy Vazhenin / 500px / Getty Images Hungary

A kutatócsoport a FAST teleszkóp segítségével figyelte meg a jeleket 2019. augusztus 29. és október 29. között, a legintenzívebb időszakban egy óra alatt 122 jelet bocsátott ki, de az észlelések látszólag nem voltak periodikusak. A gyakori észlelések lehetővé tették a forrás tevékenységének statisztikai elemzését is. A kutatók szerint a kitöréseket két különböző típusba lehet sorolni, a magasabb energiájú és az alacsonyabb energiájú kitörések egyértelműen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, a gyengébbek pedig véletlenszerűek.

Lenyűgöző NASA-fotók Magyarországról: nézd meg az éjszakai Budapestet!

Így néz ki Budapest, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Balaton az űrből.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük