A 3 legfinomabb rosé
Könnyed, gyümölcsös, üdítő borok
Karakteres illat, vagy éppen kissé fanyar, frissítő aroma: a rosé a legjobb választás egy nyári estén.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi is eshetne jobban egy tikkasztó, nyári estén, mint egy gyöngyöző, frissítő, hűs rosé vagy egy belőle készült fröccs?

Ha kedveled a finom borokat, de a nehéz vörösek helyett inkább könnyed italra vágysz, esetleg az esti baráti találkozóhoz keresel valami kitűnő üdítőt, akkor segítünk!

Szétnéztünk a pincészetek között, és válogattunk egy kicsit a kínálatban, hogy megkönnyítsük a dolgod. Íme három kitűnő pincészet három különleges roséja!

Nagy hagyományokkal Balatonboglárról: Légli Ottó

Ifjabb Légli Ottó édesapja nyomdokán haladva lassan két évtizedes gyönyörű küzdelmet folytat "Somogyország" elismertetéséért. A borisszák kegyeiért felvállalt harcban üde, friss, zamatos fehérborokkal, és újabban meleg, telt vörösekkel küzd Légli Ottó. Szinte minden évben letett egy emlékezetes, újdonság értékű bort: hol sauvignon blanc-ban, hol chardonnay-ben, hol pinot blanc-ban, hol pedig rajnaival mutatja meg rajongóinak a dél-balatoni borok világát.

Kedvencünk: Légli Rosé 2007

A 2007-es Légli Rosé talán az egyik legjobban sikerült rosé, amely sok merlot-ból, kicsit kevesebb kékfrankosból, és még kevesebb cabernet sauvignon-ból készült. Halvány lazacszínű bor, illatában szilvára emlékeztető jegyekkel. Kissé vastagabb ital, melynek köszönhetően hidegen nehezebb ételekhez is ajánlott.

Egy kis bortan: a rosé
A rosé készítése során a kékszőlők fehér mustját rövid ideig törkölyön áztatják, így a szőlő héjában lévő színek kevésbé oldódnak ki - ez adja a rosé jellegzetes, lazacos-rózsaszínes árnyalatát.
Számtalan roséfajta létezik világszerte: míg Franciaországban elsősorban a nehezebb, teltebb borok a jellemzőek, addig hazánkban inkább a könnyebb, lágyabb rosék kedveltek.
Jellege miatt tavasszal és nyáron kifejezetten ajánlott ital, amely grillezett halak, kagylók, tésztaételek és saláták kitűnő kísérője.

Az ország egyik legnépszerűbbje: St. Andrea Szőlőbirtok

Bár néhány évvel később indult, mint a legtöbb családi egri birtok - hiszen az 1990-es évek végéig az Egervin főborászaként dolgozott a birtok vezetője, dr. Lőrincz György -, néhány év alatt azonban a St. Andrea Szőlőbirtok a legnagyobb hatású helyi pincévé, sőt, az ország egyik legnépszerűbb birtokává fejlődött.

Kedvencünk: St. Andrea Rosé 2007

A 2007-es St. Andrea Rosénak csupán a színe emlékeztet a roséra, maga az ital inkább gazdag fehérbort idéz. Kékfrankosból és pinot noirból született, amelyeket teljes érésükben szüreteltek. A két szőlőfajtát aztán külön-külön acélban és fában erjesztették, majd hónapokig kishordóban érlelték. Ennek köszönhetően kapta ez a kétségkívül ízletes ital teljes, kissé fás, süteményt idéző karakterét.

A tekintélyes szekszárdi: Dúzsi Tamás

Az egyik legismertebb, legmegbízhatóbb szekszárdi birtok. Konzervatív üzletpolitikája miatt csak lassan, lépésről lépésre növekszik. Elsősorban könnyed, ropogós rozéiról, kadarkáiról és kékfrankosairól ismert, az utóbbi időben azonban a görögszói dűlőből szüretelt cabernet-ivel is tekintélyt szerzett magának.

Kedvencünk: Dúzsi Kékfrankos Rosé 2007

Dúzsi Tamás roséit a kezdetektől szeretjük, legyen akár hűvös téli este, vagy izzasztóan forró nyár. A halvány lazacárnyalatú ital kitűnő frissítő a tikkasztó melegben, az üdítésben ráadásul a gyümölcsös jegyek, a karakteres eperillat és a kicsit mélyebb málna is besegít.

Kifejezetten élénk bor, amelynek fogyasztása a nyári gyümölcsök harapnivaló illatát és ízét idézi.

Ha kedveled az ízletes borokat, de nem igazán ismered még hazánk borvidékeit és pincészeteit, akkor szerezd be az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Étterem- és borkalauz 2008 című könyvet, ahol a pincészetek mellett sokat megtudhatsz az egyes bor- és szőlőfajtákról is.

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük