Magyar település is felkerült a legjobb vízparti városok listájára: gyönyörűnek tartják külföldön is
A legjobb vízparti városokat felsorakoztató listán az olasz települések mellett egy magyar is helyet kapott.

keszthely1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A városnézős túrák mellett a legtöbben vízparton szeretnek nyaralni, és bár sokan vágynak a tengerpartokra, sokszor a tavak mellett is remek lehetőségek vannak a pihenésre és a feltöltődésre.

Az Uswitch nevű oldal nemrég egy listát tett közzé, amiben kifejezetten az európai tavak mellett található településekre fókuszáltak, és több szempont alapján egy top 10-es listát állítottak fel a legjobb helyekről. A döntő többségében olasz városok mellett megtalálható a felsorolásban a Balaton egyik ékköve, Keszthely is, ami a kilencedik helyen végzett.

A legjobb vízparti városok Európában

Bár az oldal szerkesztői az alapján vizsgálták a városokat, hogy hol a legjobb letelepedni és ingatlant venni, turistaként is érdekes a rangsor, hiszen az átlagos időjárási viszonyok, az éttermek száma, a vízhőmérséklet és a zöldterületek aránya sokat számított a pontozásnál. A lista élén az olasz Bolsena végzett, ami az azonos nevű tó partján fekszik, nagyjából 100 kilométerre Rómától. A festői környezet mellett itt a legmagasabb a tó átlaghőmérséklete, valamint a havi közel 239 napsütéses óra is biztosítja a mediterrán klímát és az életérzést is.

keszthely2
Fotó: Laszlo Szirtesi / Getty Images Hungary

A második helyen a francia Sainte-Croix-du-Verdon áll, ami a domboldalak között helyezkedik el, és a hatalmas Sainte Croix-tóra néz. A település 98%-os zöldterülettel büszkélkedhet, de rengeteg étterem is található itt. A dobogó harmadik fokára a szintén olasz Limone sul Garda került fel, ami a Garda-tó északnyugati partján fekszik, és bár népszerű a turisták körében, így is sikerült megőriznie kisvárosi hangulatát és a mediterrán életérzést. Egyetlen magyarként Keszthely a kilencedik helyen végzett, a lista szerint bár nem olyan magas az átlaghőmérséklet, mint a többi városban, a Balaton a lista második legmelegebb vizű tava, ráadásul a várost is gyönyörű jelzővel illették.

A legszebb tóparti városok Európában:

  1. Bolsena (Olaszország)
  2. Sainte-Croix-Du-Verdon (Franciaország)
  3. Limone Sul Garda (Olaszország)
  4. Castiglione del Lago (Olaszország)
  5. Mörbisch am See (Ausztria)
  6. Orta San Giulio (Olaszország)
  7. Morcote (Svájc)
  8. Sirmione (Olaszország)
  9. Keszthely (Magyarország)
  10. Menaggio (Olaszország)

Gyönyörű képek a tavaszi Balatonról

A tavaszi Balatont is érdemes látni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük