A legintelligensebb nemzet a világon: az első 10 között vagyunk!
Kiderült a felmérésből
Magyarország szép helyen végzett a nemzetek között.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy őszi felmérésből kiderült, hogy a magyaroknak nemcsak a szívük, de az eszük is a helyén van. A tanulmány azt vizsgálta, mely ország lakóinak a legmagasabb az intelligenciahányadosa, és Magyarország a kilencedik helyen végzett.

Ez szép eredmény, tekintve, hogy a kutatásban több mint száz ország vett részt, és csak tíz ponttal maradtunk le az első helyezettől - nem úgy, mint a gazdasági helyzetet vizsgáló statisztikában. Íme, a részletek.

Szingapúr a legintelligensebb

Richard Lynn brit pszichológus és Tatu Vanhanen finn politológus nemrégiben végzett kutatásának az volt a célja, hogy kiderítse, a világ nemzetei közül mely rendelkezik a legmagasabb IQ-val. Az intelligenciahányados mértékét nagyban befolyásolja a genetika, valamint a megfelelő táplálkozás és mentális stimuláció.

Úgy tűnik, ezt a szingapúriak csinálják a legjobban, hiszen övék lett az első hely: átlagosan 108-as az IQ-juk, ami a legmagasabb eredmény a világon a statisztika szerint. Őket követi a sorban Dél-Korea, ahol az emberek átlagosan 106-os intelligenciahányadossal rendelkeznek, a dobogó harmadik helyét pedig Japán foglalta el, 105-ös átlag IQ-val.

Az utolsó helyezés a 44. lett, mivel sok a holtverseny: Észak-Korea zárja a sort, akikről nincs adatunk, a 43. helyen pedig Egyenlítői-Guinea végzett 59-es eredménnyel. Előttük van Saint Lucia 62 ponttal.

Magyarország jó helyen

Mindössze tízzel kevesebb a magyarok átlagos intelligenciahányadosa, mint a világelső szingapúriaké: 98-as eredménnyel a kilencedik helyen végeztünk. A helyezést megosztjuk nyolc másik országgal is: a felmérés szerint egyforma intelligensek vagyunk Andorrával, Ausztráliával, Csehországgal, Dániával, Franciaországgal, Lettországgal, Spanyolországgal és az Egyesült Államokkal.

Nem sokkal előzött meg minket Belgium, Kanada, Észtország, Finnország, Németország, Új-Zéland, Lengyelország és Svédország: 99-es átlag IQ-jukkal a nyolcadik helyezést érték el. Utánunk, a tizedik helyen végzett Fehéroroszország, Málta, Oroszország és Ukrajna, amely országoknak lakói átlagosan 97-es intelligenciahányadossal rendelkeznek.

Ezt is szeretjük