Mi a teendő, ha nem találsz munkát?

Tudd meg, hogyan vess véget a nehéz időszaknak!

Nézd meg, mit mond a dologról a karrier-tanácsadó!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság nem könnyű munkát találni, és a kezdeti sikertelenség rányomhatja a bélyegét a dolgok további alakulására is.

Pálfay Erzsébet karrier-tanácsadót kérdeztük, mi a teendő, ha az eredménytelen munkakeresés útvesztőjébe kerültél.

- Mi számít hosszú időnek a sikertelen munkakeresés során?

- Ha statisztikát nézünk, akkor országos szinten egy és két év között találnak az álláskeresők általában munkát. Persze ebben mindenki és minden benne van. Nagy szórást tud adni a végzettségek szintje, az esetleges szakmai túlkínálat, a különféle szektor, a földrajzi térség és a kor. Utóbbi sajnos mára meghatározó jelentőségű az elhelyezkedésnél.

Amúgy szubjektíven értelmezhető, kinek mi a hosszú. Van, aki két hét után már izgatott, hogy mi lesz vele, és van, aki élvezi az első hetekben, hónapokban, hogy pihenhet.

Az mindenképpen tanácsos, hogy ha nem sikerül álmaid állását elnyerni, akkor is végezz valamilyen tevékenységet. Ha kell, ingyen, önkéntes alapon, mivel az önértékelés komolyan sérül, ha nincs semmilyen feladat, ha nem várnak sehol, ha azt érzed, hogy már nem is számítasz.

Motivációs levél

Biztosan találkoztál már olyan pályázattal, ahová motivációs levelet kellett írni. Szakértőnk most elmondja, ezt hogyan teheted meg.

- Hol lehet a hiba, ha sokáig nem sikerül munkát találni?

- Véleményem szerint munkát keresni nem könnyű. Ma különösen nem. Először is magunkból kell felkészülni, aztán az sem lényegtelen, hogy milyen a megcélzott munkakör.

Vezetőből sokkal kevesebb kell, mint specialistából vagy asszisztensből. Számukra sokkal nehezebb megtalálni az igazi állást, és ahhoz is érteni kell, hogy hogyan kell és lehet hatékonyan munkát keresni. Nem véletlenül lett egy külön szakma mára a munkavállalási, karrier-tanácsadói szerepkör.

- Mire kell figyelni, ha az ember változtatni szeretne, és hogyan jöhet rá, hogy mit ront el?

- Több ponton elrontható ez a folyamat. Már a magadnak szánt állás, illetve pozíció megítélésénél súlyos tévedésekbe lehet kerülni. Egyfelől alapos önismeretre van szükség, hiszen a személyiséged természetes változása kihat a gondolkodásodra, viselkedésedre, értékrendedre.

Ezekről a szakemberek néhány beszélgetés vagy tesztek kiértékelése során nagyon pontos képet, tükröt tudnak mutatni. Csak ennek birtokában lehet magabiztosan eldönteni, pontosan mit keress, mire vágysz, miben lehetsz sikeres.

Másfelől igen tájékozottnak kell lenned az aktuális munkaerő-piaci trendekről, az aktuálisan leginkább keresett tudásról, a céges világról, a betölthető pozíciók, munkakörök lehetőségeiről. Ekkor nem feltétlenül végzettségre vagy diplomákra gondolok, hanem például informatikai tudásra, nyelvi vagy valamilyen speciális szakmai tapasztalatokra.

Aztán igen fontosak a pályázati anyagok. Ha az önéletrajzod nem közvetíti hatékonyan mindezt, ha nem tudod attraktívan, figyelemfelkeltően összefoglalni, átadni, és érdekessé tenni magadat, akkor elveszel, mint csepp a tengerben. Holott lehet, hogy igazán alkalmas lettél volna az állásra, ha valaki ezt mégis felismeri, és behív egy interjúra, ismerkedő beszélgetésre.

A személyes marketingről van szó, az öneladás, meggyőzés pedig ennek a művészete. Az álláskeresés is ugyanolyan piac, mint bármelyik másik, ahol eladás történik, ugyanaz a kereslet és kínálat mozgatja.

- Van-e valamilyen módja a sikertelenség feldolgozásának, hogy ne fásulj bele a keresésbe, és ne add fel?

- Ha kudarcosnak ítéled meg a helyzetedet, akkor főleg fontos a tudatosságot belevinni. Állj meg, elemezd a helyzetet, a kritikus pontokat találd meg, majd fejlessz a működési folyamatodon.

Nagyon kreatívan, élelmesen kell keresni, és kipróbálni az új és újabb ötleteket. Mindig tedd fel magadban a kérdést: hol lehet rád most nagy szükség? Mi az, amihez igazán jól értesz, és ezt hol tudnád leginkább kamatoztatni? Gyakran találkozom azzal a gondolkodással, hogy valaki leragad csak az online állás portálok nézegetésénél. Egyre több időt tölt gép előtt, ugyanazokat a hirdetéseket látja, vagy már össze is keveri őket, teljesen belefárad, és innen nem lép tovább, nem tud megújulni. Pedig ha tudná, hogy a sikeres elhelyezkedések körülbelül 70%-a mögött a személyes kapcsolatrendszer, a suttogó marketing áll!

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ez az a leghatékonyabb bázis, amit az emberi kapcsolatok hálója alkot - a barátok, ismerősök, rokonok, volt kollégák, iskolatársak, szomszédok, helyi közösségek, klub- és hobbitársak -, és a mögöttük álló, számodra ismeretlen emberek köre, akik ilyenkor mozgósítva, informálva nagyon hatékonyan hírhozóként, hírvivőként szerepelhetnek. Semmiképpen nem protekcionizmusról beszélünk, ellenkezőleg: a személyes ajánlás meggyőzőbb voltáról. Mindenki szívesebben vesz fel egy olyan embert, akit valaki szívből ajánl, mert korábban már együtt dolgozva megismerte őt, elismeri és garantálja a képességeit.  

Ezt is szeretjük