Létrehozták a világ legfehérebb színét: nemcsak látványos, hanem hasznos is

A legsötétebb szín után megalkották a legfehérebb fehéret, az anyagnak nagyon pozitív hatásai lehetnek a jövőben.

Legfehérebb fehér
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán még sokan emlékeznek rá, amikor 2014-ben a Surrey NanoSystems nevű cég bemutatta a Vantablack névre keresztelt anyagot, ami a világ legsötétebb mesterséges színe lett. A szuperfekete módosult szén a fény 99,965%-át képes elnyelni.

A tudósok itt azonban nem álltak meg, hiszen ha létezik a legfeketébb anyag, akkor miért ne lehetne létrehozni a legvilágosabbat is. A kísérlet eredményesen zárult, nemrég bemutatták a világ legfehérebb színét.

A klímaváltozás hatásai ellen is jól véd a felfedezett anyag

Tavaly októberben a tudósok bejelentették, hogy olyan ultrafehér festéket hoznak létre, amely fényvisszaverő mivoltának köszönhetően felhasználható a felületek és akár az egész épületek hűvösen tartására. Bár ez is hatalmas eredménynek számított a tudományos körökben, egy másik kutatócsoport nemrég előrukkolt egy még fehérebb festékkel, ami az eddig ismert legvilágosabb anyag a világon. Az októberben feltárt festék kalcium-karbonáton (CaCO3), a krétát előállító ásványon alapult. A fényvisszaverő képessége körülbelül 95,5 százalék volt, ami azt jelenti, hogy az őt érő napfény kevesebb mint 5 százalékát nyelte el hőként.

fehér2
Fotó: Purdue University/Jared Pike

Az új anyag bárium-szulfátot használ helyette, amit már kereskedelemben is alkalmaznak a papírgyártáshoz és a kozmetikai iparban. A csapat becslése szerint a napfény 98,1%-át visszaveri az új festék, vagyis a hőnek csak 1,9%-a szívódik fel. A bejelentés amiatt számít forradalminak, mert a klímaváltozás negatív hatásainak egy része akár megfékezhető az anyaggal, hiszen annyi fényt ver vissza, hogy a vele festett felület végül hűvösebb lesz, mint a körülöttük lévő környezeti hőmérséklet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár egész lakóépületeket lehetne lehűteni ezzel a módszerrel, ez pedig helyettesíthetné a klímaberendezéseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

- A hagyományos légkondicionálók olyan energiát fogyasztanak, amely gyakran a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származik. Miközben a hőt egy ház belsejéből kifelé mozgatják, az elektromosságot hővé alakítják, és még több hőt hagynak a környezetnek és a Földnek, tovább súlyosbítva az üvegházhatást és a globális felmelegedést - mondta Xiulin Ruan vezető szerző, a Purdue Egyetem professzora.

- Ezzel szemben festékünk nem fogyaszt semmilyen energiát, és közvetlenül elküldi az összes hőt a mélyűrbe, ezáltal elősegítve a Föld lehűlését. Egy korábbi modell szerint a Föld felületének (tetők, utak, autók, használaton kívüli területek stb.) 0,5-1%-ának festése festékünkkel megállítja a melegedési tendenciát.

Döbbenetes a világ legsötétebb anyaga: a te szemedet is becsapja a legfeketébb fekete

A legfeketébb fekete olyan, mintha photoshopolták volna.

Döbbenetes a világ legsötétebb anyaga: a te szemedet is becsapja a legfeketébb fekete

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary, fotó: Purdue University/Jared Pike)

Ezt is szeretjük