Leállhatnak az uniós mobilhálózatok: több országban tartanak ettől
Az áramkimaradások veszélybe sodorhatják az európai mobilhálózatokat is.

GettyImages-1335557968
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több európai országban készülnek energetikai leállásokra. Az, hogy Oroszország az ukrajnai háború miatt leállítja a gázszállításokat Európa kulcsfontosságú ellátási útvonalán, növeli az áramhiány esélyét, írja a Napi.hu

Az áramkimaradások miatt leállhat az európai mobilhálózatok egy része is.

Leállhatnak a mobilhálózatok

Attól tartanak az európai távközlési ágazat tisztviselői, hogy a kemény tél próbára fogja tenni Európa távközlési infrastruktúráját, írja a Reutersre hivatkozva a cikk. A széles körű áramkimaradások kezelésével több európai országnak gondjai lehetnek, mert nem rendelkeznek elég tartalékrendszerrel. Ez a mobiltelefon-szolgáltatások kiesését okozhatja, írják. 

GettyImages-1085892228
Fotó: Pakin Songmor / Getty Images Hungary

Az EU országai azon dolgoznak, hogy akkor is folyamatos legyen a kommunikáció, ha az áramkimaradások miatt lemerülnek a területükön található mobilantennákra telepített tartalék akkumulátorok. Az Ericsson és a Nokia a mobilszolgáltatókkal együttműködve próbálják meg enyhíteni az áramkimaradások hatásait. 

A távközlési szolgáltatók a nemzeti kormányokkal is együttműködnek, hogy ellenőrizzék, vannak-e tervek a kritikus szolgáltatások fenntartására, írja a cikk.

A németországi Deutsche Telekom szóvivője elmondta, hogy a cégnek 33 000 mobilrádiós tornya van, és a mobil vészhelyzeti áramellátó rendszerek ezeknek csak kis részét tudják ellátni. A cég hosszabb áramkimaradás esetén főként dízelüzemű vészhelyzeti áramellátó rendszereket fog használni.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Franciaországban mintegy 62 ezer mobiltorony van, és az iparág nem lesz képes az összes antennát új akkumulátorokkal felszerelni" - idézi Liza Bellulót, az FFT elnökét. A cég hálózati fejlesztésekkel készül a leállásokra. 

A régóta problémamentes áramellátáshoz szokott uniós országokban általában nincsenek olyan generátorok, amelyek hosszabb ideig tudnák biztosítani az áramellátást, írják. 

A legfontosabb teendők áramszünet esetén: amit szabad, és amit nem

Vannak olyan zsigeri reakciók áramszünet alatt, melyek többet tudnak ártani, mint használni az egyébként sem fényes helyzeten.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük