A legfontosabb teendők áramszünet esetén: amit szabad, és amit nem

Vannak olyan zsigeri reakciók áramszünet alatt, melyek többet tudnak ártani, mint használni az egyébként sem fényes helyzeten.

Veszélyes áramszünet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyertyát gyújtani, lekapcsolni a lámpákat, kihúzni a konnektorból az elektromos eszközöket - mindenkinek megvan a maga rutinja áramszünetek alatt. De tényleg hasznosak?

Többféleképpen alakulhat ki áramszünet, de legtöbbször vihar, elektromos javítás vagy egy meghibásodott elektronikai eszköz lehet a ludas.

Nem mindegy, hogyan ment el az áram

Ha csak nálad ment el az áram, akkor érdemes megnézni, hogy leoldódott-e az áramvédő kapcsoló. Ha igen, akkor legtöbbször a probléma már azzal megoldódik, ha ezt feloldod, más esetben azonban az áramszolgáltatót kell felhívni, hiszen a főkapcsolót csak ők vizsgálhatják meg.

villanyszerelő

 Ha viszont az egész környékre vaksötétség borult, akkor nemcsak az áramszolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot, de érdemes betartani a következő tanácsokat is.

Az elektromos eszközöket ki kell húzni

Főleg vihar esetében ki kell húzni az összes elektronikai eszközt, különben a házat vagy lakóépületet érő villámcsapás olyan meghibásodásokat okozhat, melyeket gyakran nem is lehet rendbe hozni. De nem kell ahhoz viharnak lennie, hogy indokolt legyen az áramtalanítás.

Mindezt azért kell végrehajtani, mert amikor a jövőben visszatér az áram, egyszerre terheli le az egész rendszert. Ilyenkor előfordulhat, hogy a hirtelen bezúduló áram erőssége meghaladja a vezeték terhelhetőségét, és elektromos tűz alakulhat ki. Ekkor a vezeték melegedni kezd, és ahogy vékonyodik a vezeték, úgy lesz egyre forróbb, míg a hőmérséklet eléri a szigetelés gyulladáspontját. Így a szigetelés lángra lobban, és tűz keletkezik.

Ne nyisd ki a hűtőajtót

Legalábbis próbáld meg redukálni a nyitások számát a minimumra. A hűtőszekrény még áram nélkül is hatékonyan tudja tartani a hideget, ám minden egyes kinyitáskor egyre emelkedik a belső hőmérséklete. Evidensnek tűnhet, de főleg kisgyerekes családoknál a kezdeti pánik ideje alatt az ember hirtelen azt sem tudja, hova nyúljon a káoszban.

Óvatosan a gyertyagyújtással

A gyertyákra nagyon oda kell figyelni, nem szabad meggyújtva hagyni olyan helységben, ahol aktuálisan nem tartózkodsz. Érdemes inkább lámpást vagy más gyertyatartót használni, hogyha semmiképp sem tudsz lemondani róla. Jó döntés lehet az is, ha a család apraja-nagyja közös egy szobába gyűlik, mondjuk, társasjátékozni. Ebben a térségben körültekintően tűzálló vagy legalábbis hőálló felületre kell helyezni a mécseseket - és természetesen ahonnan nem lehet könnyedén leverni.

Ezeréves elemlámpa helyett

Ne lepődj meg, ha a több éve érintetlenül álló elemlámpád a szükség órájában nem kapcsol be. Nem biztos, hogy az elem merült le, egyszerűen a régi elemből szivároghatott egy kis sav, ami tönkretehette az elemlámpa szerkezetét. Jó ötlet egy manuálisan tölthető LED-lámpát beszerezni. Illetve ha inkább maradnál a hagyományos elemlámpánál, ismered magad és a jó szerencsédet, akkor készíts be kettő tartalék ceruzaelemet. Biztos, ami biztos.

Tilos generátort tartani a garázsban

Persze áramszünet alatt jól jöhet egy tartalék generátor, aminek segítségével minden zökkenőmentesen folytatódik, de egyáltalán nem mindegy, hol tartjuk. Mivel szén-monoxidot bocsájt ki, ami színtelen, szagtalan, ugyanakkor igen mérgező gáz, igazi csendes gyilkosnak számít a házon belül. Érdemes inkább a háztól messzebbi területen, mondjuk a kerti fészerben tartani, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor beszerezni egy szénmonoxid-mérőt.

Kulcsot a szomszédnak

Amíg otthon vagy, tudod felügyelni a problémát, ha az áramszünet után elektromos zárlat keletkezik, és szépen lassan elkezd felforrósodni a kábel, de  jó, ha van, aki egy utazás idején is ránéz néha az otthonodra. Ha egy hosszabb útra indulnál, és nincs olyan rokonod vagy barátod, akit meg tudnál kérni arra, hogy néha-néha bekukkantson, érdemes körbenézni a szomszédoknál. Szerencsére vannak megbízható, kedves szomszédok, akik szívesen rápillantanak néha a lakásra. Hiszen az ördög sosem alszik!

Ha vezetés közben megy el az áram

Sokan bepánikolnak, ha a megszokott utcai jelzőlámpák fénye váratlanul kialszik. Azonban nincs ok az aggodalomra, hiszen a KRESZ-táblák éppen ezért vannak a helyükön, hogy a lámpák működésén kívüli időben is magabiztosan lehessen vezetni az utakon.

Melegszik a konnektor? 7 intő jel, ami zárlathoz vezethet

A villanyszerelőt érdemes kihívni legalább évente-kétévente egyszer, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e a lakás elektromos rendszerével, ő ugyanis olyan árulkodó jeleket is észrevehet, amelyek neked elkerülik a figyelmedet, vagy esetlegesen kimaradtak az alábbi listából. Mutatjuk a legegyértelműbb jeleit annak, hogy valami nem stimmel otthon az árammal.

Melegszik a konnektor? 7 intő jel, ami zárlathoz vezethet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük