Vigyázz az LCD tévékkel!
Leteszteltük őket!
Egyedülálló képi megjelenítés, valósághű szín- és hanghatás. A képcsöves tévék helyét mára szinte teljesen átvették az LCD-k.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A képcsöves televíziók "kimúlását" követően a plazmatévék igyekeztek elfoglalni az otthonokban megüresedett helyet. Még fel sem ocsúdtunk az új tévék nyújtotta káprázatos színvilágból, máris az LCD tévék reklámjait néztük rajtuk.

A vásárlók kegyeiért küzdő plazma- és LCD-gyártók igyekeznek meggyőzni a potenciális vásárlókat, hogy az általuk favorizált technológia az igazi és egyedül jövőbe mutató. De lássuk, mit is tud az LCD.

Valósághű kép- és hanghatás

A plazmatechnológia előnye – állítják hívei –, hogy életszerű színek előállítására képes, hátránya viszont az olykor kevésbé kontrasztos képmegjelenítés, valamint a viszonylag nagy energiafogyasztás.
És hogy van-e igény rá? Nagyon is, a DVD-filmek és -lejátszók, valamint a házimozi-erősítők ára ugyanis az elmúlt három év alatt nagyjából a tizedére csökkent, így az otthoni mozizás is egyre szélesebb körben vált elérhetővé, amely viszont csakis hatalmas, modern tévéken élvezhető.
Tesztünkben 3 kisebb és 8 nagyobb LCD tévé szerepel, nagyjából 100 ezer és 400 ezer forint közötti áron.

Kinek a pap...

Mindenkinek megvannak a saját tévénézési szokásai. Annak, aki legtöbbször a kábeltévés, azaz az analóg csatornákat nézi, de olykor-olykor DVD-filmet is betesz a lejátszóba, az a fontos, hogy a tévé jó hangoló-vevő egységgel rendelkezzen, hogy az érkező jelet felerősítse, és éles képet produkáljon a képernyőn. A másik típus az, aki imádja az akció- és animációs filmeket, rengeteg DVD-filmje van, amelyeket rendszeresen néz, digitális műholdról kapja a csatornákat, és a fényképeiből is a tévén tart "diavetítést".

Természetesen digitális kameráját is csatlakoztatni akarja, sőt ne adj' isten, még a számítógépes játékait is ezen a nagy képernyőn akarja játszani. Tesztünkben mindketten találnak megfelelő tévét, az előbbinek a Samsungot ajánljuk, azzal a megjegyzéssel, hogy DVD-filmjeinek hangját a jobb hatás kedvéért ha lehet, inkább erősítőn keresztül hallgassa. A második típusba tartozó tévénézőnek pedig a győztes JVC modellt ajánljuk. Ha kisebb a hely, elegendő a Sharp készüléke is, bár kevesebb a csatlakozója.

Csupán kettő kapott jó minősítést

Tesztünk végeredményét nézve meglepő, hogy csak két jót találtunk - mindkettőt a nagyobbak közül, ráadásul mindkettő több, mint 360 ezer forint!
Érdemes azonban kicsit a a dolgok mögé is nézni: a JVC vitathatatlanul a legjobb, bár a hangminősége valamivel elmaradt a Loewe hangjától, ám hangban még mindig bőven megelőzi a többi tévét. Képben viszont több vetélytársa is akadt: az olcsóbbak közül a Philips és az LG is jó helyen végzett, a Samsung pedig egyenesen veri az egész mezőnyt.
Az egyébként jó hírű Toshiba - tesztünkben szereplő modelljével legalábbis - nem aratott sikert: bár összesített minősítése közepes, a képe egyszerűen pocsék, emellett mindenben csak átlagosan szerepelt. Ha egy kisebb és olcsóbb tv-t szeretnél, akkor a Sharpot ajánljuk, amennyiben azonban egy kicsit többet tudsz áldozni az áhított televízióra, akkor érdemesebb egy sokkal nagyobb Philips tévébe beruháznod, amely nagyon jó képpel, és más tulajdonságai tekintetében is egészen elfogadható minőséggel rendelkezik. Beépített digitális tunerével sokoldalúbb a vetélytárs Samsungnál, analóg adások esetében azonban valamivel gyengébb.
Száz szónak is egy a vége: a legjobb vételnek mi a Philips termékét tartjuk, de ha hajlandó vagy lemondani a digitális antennáról, és a hangot is ki tudod vezetni egy jó minőségű hangerősítőre, akkor a Samsunggal is igazán elégedett leszel.

Tudtad?
A profi tesztelők laboratóriumi körülmények között különleges, digitális képhatásokkal ellenőrzik a képernyő minőségét: az első képhatás alkalmával egy piros alma forog a zöld háttér előtt, ezután egy zöld alma pörög piros háttér előtt, végül egy sárga tök a kék fal előtt. Unalmasnak hangzik, mégis ez a legjobb módja annak, hogy a digitális képhibák láthatóak legyenek, például az, ha a háttér belefolyik a gyümölcsbe. A testszíneket közelképekkel, illetve különböző bőrszínű kisgyerekekről készült filmmel ellenőrzik.

Próba a boltban, vásárlás a neten

Ha sikerült dönteni, akkor mindenképpen próbáld ki a terméket, mielőtt a pénztárhoz mennél - ha spórolni szeretnél, akkor ne is menj, keresd meg inkább az interneten azt a modellt, amelyhez a legalacsonyabb ár tartozik. Olyan helyen érdemes egyébként vásárolni, ahol több típust is kipróbálhatsz, és ahol több tévét is láthatsz egymás mellett.

És hogy mire figyelj? Az LCD tévék egyik hátránya, hogy ha a képfrissítés lassú, a gyorsan mozgó tárgy "csíkot húz" a képernyőn, ami foci- vagy teniszmeccsnél, de akár az akciófilmeknél is igen zavaró képhatást okoz.

2007. november 8-tól már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin novemberi számának tartalmából:
  • Megtaláltuk az igazit! Uborka és pepperóni háziteszt
  • Rájuk bízhatjuk magunkat? Német navigációs rendszerek tesztje
  • Drágák, de mindent tudnak: sílécteszt
  • Pro és kontra: csábító életjáradéki szerződések
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük