Itt épül a világ legzöldebb lakótornya: a 30 emeletes épületből szinte kifolynak a növények

Annyi növény van a világ legzöldebb lakótornyában, hogy az ember azt sem tudja, hova kapja a fejét.

urvan forest

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Koichi Takada építészeti vállalat nemrégiben megosztotta a legújabb munkájukról készült képeket a közérdeművel. Egy sűrű növényzettel átnőtt lakótornyot terveztek az Ausztráliában található Brisbane város déli részénél.

A stílszerűen "városi erdőnek" nevezett projekt célja, hogy a világ legzöldebb lakóépületét hozzák létre, és sűrű erdővel, illetve különböző növénybeültetésekkel borított függőleges kert alakuljon ki.

A világ legzöldebb lakótornya

A harmincemeletes épületben összesen 382 apartman kap helyet. Egy kétszintes tetőéri kert is található benne, és a földszinten bárki körbesétálhat az általuk nyilvános parkban is. A buja növényzet érdekében a munkálatok során igyekeztek minél több természetes fényt engedni az lakótoronyba, így viszonylag nagy, átjárható tereket hoztak létre. 

1000 fából és 259 őshonos fajból áll a közel 20 ezer növénytömeg a toronyban, mely nemcsak növeli a környék biológiai sokszínűségét, de egyúttal csökkenti a város ökológiai lábnyomát is.

Amellett, hogy remek légszűrőként funkcionálnak, kiváló hő- és fényszigetelést nyújtanak. Vízgyűjtőkben összegyűjtött esővízzel táplálják őket, az éjszakák során szükséges fényt pedig napelemekből nyerik ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Koichi Takada, a projekt vezetője így nyilatkozott: - Az ipari forradalom óta társadalmunk a tömegtermelésre fókuszált. Itt az ideje a zöldítés irányába mozdulni. 2020 számos válságot hozott a társadalmunkra, környezetünkre nézve, kezdve az ausztráliai pusztító bozóttűzön át a COVID-19-járványig. A vírus sokakat ráébresztett arra, hogy mindannyian élőlények vagyunk, és azért létezünk a földön, hogy éljünk, nem pedig azért, hogy szembeszálljunk a természet rendjével. Az építészetnek is ezt kellene tükröznie.

Valóságos csoda vette kezdetét Ausztrália leégett területein - Friss fotók

A klímaváltozás okozta pusztító hőség és aszály miatt óriási méretű területek borultak lángba, ezzel elpusztítva az állatok és növények jelentős részét. 

(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük