Itt épül a világ legzöldebb lakótornya: a 30 emeletes épületből szinte kifolynak a növények
Annyi növény van a világ legzöldebb lakótornyában, hogy az ember azt sem tudja, hova kapja a fejét.

urvan forest
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Koichi Takada építészeti vállalat nemrégiben megosztotta a legújabb munkájukról készült képeket a közérdeművel. Egy sűrű növényzettel átnőtt lakótornyot terveztek az Ausztráliában található Brisbane város déli részénél.

A stílszerűen "városi erdőnek" nevezett projekt célja, hogy a világ legzöldebb lakóépületét hozzák létre, és sűrű erdővel, illetve különböző növénybeültetésekkel borított függőleges kert alakuljon ki.

A világ legzöldebb lakótornya

A harmincemeletes épületben összesen 382 apartman kap helyet. Egy kétszintes tetőéri kert is található benne, és a földszinten bárki körbesétálhat az általuk nyilvános parkban is. A buja növényzet érdekében a munkálatok során igyekeztek minél több természetes fényt engedni az lakótoronyba, így viszonylag nagy, átjárható tereket hoztak létre. 

1000 fából és 259 őshonos fajból áll a közel 20 ezer növénytömeg a toronyban, mely nemcsak növeli a környék biológiai sokszínűségét, de egyúttal csökkenti a város ökológiai lábnyomát is.

Amellett, hogy remek légszűrőként funkcionálnak, kiváló hő- és fényszigetelést nyújtanak. Vízgyűjtőkben összegyűjtött esővízzel táplálják őket, az éjszakák során szükséges fényt pedig napelemekből nyerik ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Koichi Takada, a projekt vezetője így nyilatkozott: - Az ipari forradalom óta társadalmunk a tömegtermelésre fókuszált. Itt az ideje a zöldítés irányába mozdulni. 2020 számos válságot hozott a társadalmunkra, környezetünkre nézve, kezdve az ausztráliai pusztító bozóttűzön át a COVID-19-járványig. A vírus sokakat ráébresztett arra, hogy mindannyian élőlények vagyunk, és azért létezünk a földön, hogy éljünk, nem pedig azért, hogy szembeszálljunk a természet rendjével. Az építészetnek is ezt kellene tükröznie.

Valóságos csoda vette kezdetét Ausztrália leégett területein - Friss fotók

A klímaváltozás okozta pusztító hőség és aszály miatt óriási méretű területek borultak lángba, ezzel elpusztítva az állatok és növények jelentős részét. 

(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük