Friss hírek a La Palma-i vulkánkitörés helyszínéről: ilyen most az élet a katasztrófa sújtotta térségben

La Palma szigetén egy hónap kényszerszünet után több mint négyezer gyerek számára megkezdődött az oktatás.

la-palma-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vulkánkitörés okozta egy hónapos kényszerszünet után több mint négyezer gyerek számára indult újra az oktatás hétfőn a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén. Mivel a vulkán továbbra is aktív, rendkívüli szabályokat vezettek be a tanintézményekben, például a vulkáni hamu miatt nem lehet ablakot nyitni, és nincsenek szabadtéri programok sem.

Los Llanos de Aridane, El Paso és Tazacorte településeken több mint húsz intézmény nyitotta meg újra kapuit. Annak az összesen öt iskolának a tanulóit, amelyek megsemmisültek, vagy kitelepített övezetben találhatók, más intézményekbe helyezték át. A gyerekek között vannak, akik elveszítették otthonukat, és egyelőre szállodában laknak családjukkal.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdas mérései szerint az egy hónapja kitört Cumbre Vieja tűzhányóból kiömlő forró láva eddig 1956 épületet semmisített meg, és 789 hektárnyi földterületet tarolt le.

María José Blanco, a spanyol földrajzi intézet - IGN - igazgatója napi értékelő sajtótájékoztatóján elmondta: egy újabb lávafolyam közelít a tűzhányóból az Atlanti-óceán partjához, amely útközben felemésztette La Laguna település egyes részeit is. A korábbi feltételezésekkel szemben azonban nem éri el hétfőn a tengert, mert eddigi óránkénti 15 méteres haladási sebessége 2 méterre lassult.

A cikk az ajánló után folytatódik

A romló levegőminőség miatt El Paso egyes részein a hatóságok azt javasolták a helyieknek, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, de ha mégis utcára kell menniük, viseljenek FFP2-es maszkot annak ellenére, hogy a levegőbe került káros anyagok eddig nem haladták meg az egészségügyi határértéket. A hét első napján helyreállt a légi közlekedés, miután a vulkáni hamu miatt a légitársaságok a hétvégén felfüggesztették a szigetre közlekedő járataikat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE/Miguel Calero

Képeken a katasztrófa sújtotta terület

A kanári-szigeteki vulkán hatalmas pusztítást végzett.

Ezt is szeretjük