A kutyák tudják, milyen szaga van a stressznek: így ismerik fel a gazdi hangulatát

Kémiai jelek alapján azonosítják a gazdi stresszét.

A kutyák megérzik a stresszt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akinek van kutyája, az tudja, milyen bensőséges kapocs lehet állat és ember között: a négylábúak közös nyelv nélkül is képesek megérteni, átérezni a gazdi érzelmeit. Laikusként ezt egyszerűen tudja az ember, de a kutatók ennél mélyebbre ástak: vajon hogyan képesek erre a kutyák?

Egy, a PLOS ONE folyóiratban közölt tanulmány érdekes kísérletről számolt be, mely választ adhatott a kérdésre: a kutyáknak különleges, kémiai érzéke van az emberi érzelmekre.

A kutyák megérzik a stresszt

A vizsgálatban 4 kutya és 36 emberi donor vett részt, akiket egy nehéz verbális, illetve matematikai teszt során stresszes helyzetbe hoztak, és izzadság-, illetve leheletmintát vettek tőlük. Kontrollként olyanoktól is vettek mintákat, akikkel nem csináltattak stresszelő feladatokat.

A négylábúakat, Fingalt, Treót, Winnie-t és Sootot bevezették egy szobába, és arra utasították, hogy szagoljanak meg három különböző szagmintát. A kutyák felismerték és gesztusaikkal jelezték, mely minta származott stresszes, illetve kontrollembertől. Eszerint kémiailag képesek voltak érzékelni, hogy adott személy a lehelete, illetve izzadsága alapján milyen állapotban volt. A négy kutya együttesen 93,8 százalékos pontosságot ért el.

A kutatók azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a kutyák valószínűleg azokat az illékony szerves vegyületeket szagolták ki, amelyeket az emberi szervezet különböző körülmények között, például stresszhelyzetben bocsát ki a megemelkedett pulzus vagy szapora légzés hatására.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A kutyák régóta híresek magas szintű szaglásukról, és képesek kiszimatolni a droghasználatot vagy akár a rákot is. Korábbi tanulmányok azt is vizsgálták, hogy a kutyák képesek-e felismerni a félelmet vagy a boldogságot. A mostani kísérlet ugyan kevés kutya részvételével készült, de az eredmények azt mutatják, valóban képesek kiszagolni, mit érez a gazdijuk. Akárhogy is csinálják, képességük lenyűgöző.

Így hat a kutyatartás a testre és a lélekre

Ezek az állatok testi-lelki értelemben is építik, egészségesebbé teszik az embert, és erre tudományos bizonyítékok vannak. Érdemes néhány érdekes tényt megismerni.

Így teszi egészségesebbé a kutyatartás a testet és a lelket: nem is hinnéd, mennyi jó hatása van

Elolvasom
Ezt is szeretjük