Különös bolygót fedeztek fel: a jelenség magyarázatára még keresik a bizonyítékot

Először fedezhettek fel olyan bolygót, amely három csillag körül kering.

alma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Először fedezhettek fel három csillag körül keringő bolygót. A Las Vegas-i Nevadai Egyetem - UNLV - tudósai a chilei Atacama-sivatagban található ALMA obszervatórium segítségével vizsgálták a GW Orions csillagrendszert. Az ebben lévő három csillag körüli három porgyűrűt elemezték, amelyek kulcsfontosságúak a bolygóképződés szempontjából - írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Eközben bukkantak egy jelentős, de titokzatos résre a hármas csillaglemezen. A szakértők a jelenség több különböző, lehetséges okát megvizsgálták, köztük annak lehetőségét is, hogy a rést a három csillag gravitációs ereje hozta létre. Elemzéseik szerint azonban jóval valószínűbb és izgalmasabb magyarázat, hogy a lemezen a rést egy - vagy több - nagy tömegű, Jupiterhez hasonlatos bolygó jelenléte okozza.

A gázóriások általában az első bolygók, amelyek egy csillagrendszeren belül kialakulnak. Ezeket követik a szilárd felszínű bolygótestek, az úgynevezett Föld-típusú bolygók. Maga az égitest nem látható, de a felfedezések alapján arra lehet következtetni, hogy ez az első olyan bolygó, amely három csillag körül kering. A következő hónapokban további vizsgálatokat végeznek az ALMA teleszkópja segítségével, hogy közvetlen bizonyítékokat szerezzenek a jelenség magyarázatára.

- Ez azt jelentheti, hogy a bolygóképződés sokkal aktívabban zajlik, mint ahogy véltük - mondta Jeremy Smallwood, a tanulmány vezető szerzője, az UNLV munkatársa.

A kiemelt képen az ALMA obszervatórium látható. Forrás: Wikipedia/ Iztok Bončina/ESO.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kvíz! 8 könnyűnek tűnő kérdés a világűrről

Alábbi kvízünkben nyolc általános kérdést teszünk fel a világűrről, amire nem árt tudni a helyes választ. Teszteld magad: te milyen eredményt érsz el?

Ezt is szeretjük