Különleges jelenséget láthatsz az égen, ha naplemente után kémleled
Nem mindig lehet ilyen jelenséget látni az égen, ezért mostanában érdemes figyelni!

egi-jelenseg2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron még naplemente után is kellemes meleg van az égbolt és a csillagok megfigyeléséhez, de ilyenkor, a februári hideg idején nem igazán szereti senki az eget fürkészni - pedig megéri!

Február és március idején különleges jelenségre lehet felfigyelni az égbolton, azonban csak naplemente után: egy kúp alakú, ezüstösen fénylő sugárzás látható ebben az időszakban, ami egészen különleges látványt nyújt.

Mi is ez valójában?

A jelenség a Magyar Csillagászati Egyesület Égi kalendárium: 2020. február című ajánlója szerint egy állatövi fény, amit a városi fényektől távol, holdtalan, tiszta égbolton lehet a legjobban megfigyelni ebben az időszakban, valamint szeptember-október környékén a hajnali órákban.

egi-jelenseg1
Fotó: DurkTalsma / Getty Images Hungary

A nyugati irányban széles, a horizonttól felfelé keskenyedő háromszög alakú jelenség a látóhatárhoz és egyben a Naphoz közelebb eső területe fényesebb, és a Naprendszer síkjában elhelyezkedő igen ritka bolygóközi por okozza a látványt, hiszen ez visszaveri a Nap fényét.

Elképesztő látványt nyújt a jelenség

Bár a fénysugár Magyarországon csak ritkán látszik, a trópusokon, ahol az ekliptika merőleges a horizontra, többször is felbukkan sötét, tiszta éjszakákon. A fényháromszög csúcsa jellemzően a Fiastyúk csillaghalmazig is felnyúlik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár olyan, mintha egy óriási reflektor világítaná át az égboltot, ez egy teljesen természetes jelenség, aminek fénye sok esetben elég halvány, mégis lenyűgöző látványt nyújt annak, akinek lehetősége van élőben is megcsodálni a különleges égboltot.

Ilyen az, amikor egy csillag fekete lyukká alakul: különleges felvételek az űrből

A Hubble-űrtávcső rögzítette az érdekes jelenséget az űrben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük