Lenyűgöző fotó a NASA-tól: ilyen szép, amikor az űrállomás áthalad a Nap előtt
Hatalmas szerencséje volt a NASA szupertávcsövének, hogy ebben az állapotban rögzíthette az égitestet.

urallomas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerika űrrepülési szervezete rendszeresen megörvendezteti az internetezőket űrbéli, lélegzetelállító felvételekkel. Ez a mostani azonban magasan kiemelkedik valamennyi közül, mert bár csak egy futó pillantásra, de különleges szemszögből rögzítette a Napot Rainee Colacurcio fotós, kiváló technikájának köszönhetően.

Méghozzá teljes valójában, ugyanis a felvételkészítés pillanatában nem voltak napfoltok az égitest felszínén, és még az épp arra haladó ISS, vagyis a Nemzetközi Űrállomás is megjelenik a felvételen egy apró sziluett formájában. A napfoltok a Nap fotoszférájában található sötétebb és hűvösebb területek erős mágneses térrel. Többnyire kör alakúak, melyek néha csak pár napig látszódnak, ám valamelyik hónapokig egy helyben marad. 

Különleges felvétel a Napról

Az exkluzív képet Rainee Colacurcio készítette, akinek már van némi gyakorlata a Nap fotózásában, ám a mostani jelenség szerinte mégis páratlan: - Mivel a NASA űrrakétái folyamatosan keringenek, így a Napról is gyakran készülnek felvételek. De ebből a szemszögből csak ritkán lehet lencsevégre kapni. - A kép olyannyira elnyerte az emberek tetszését, hogy 2019. július 15-én megválasztották a nap Fotójának.

A napfoltciklus miatt sikerülhetett

A könnyebb összehasonlíthatóságért az űrhajósok egymás mellé állították a felvételeket: az egyiken a szupertávcső éppen elhalad a Nap előtt, míg a másikon jól látszik az égitest felszíne. Pontosabban az, hogy nincsenek rajta napfoltok. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez valószínűleg az úgynevezett napfoltciklus miatt lehetséges, ami annyit tesz, hogy  a mágneses terek mozgásával Nap pólusai és a napfoltok is változnak. Ezt nevezik napfoltciklusnak, ami akár 11 évig is eltarthat.

Látványos jelenséget fotóztak Budapesten

A képeken látható jelenség egy 22 fokos haló: egy hatalmas, fényes, szivárványszínű kör a Hold körül, melynek kialakulásához véletlenszerűen forgó hasábkristályok jelenléte szükséges. Társult még hozzá egy érintő ív is, mely a 22 fokos haló gyakori kísérőjelensége, annak felső vagy alsó pontján érintve azt. Íme, a fotók!

Képek: Getty Images Hungary, NASA

Ezt is szeretjük