Üdvözlet Orbán-földről: ezekkel rángatják a miniszterelnök bajszát a külföldi lapok

Egyszer maga Orbán üzent egy külföldi tévének egy rajzfilm miatt.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még ma is rendszeresen kritizálják az Orbán-kormány ténykedéseit egyes külföldi lapok. Némelyekre a kormány, illetve annak képviselője reagál is.

De milyen újságírói munka veri ki annyira a biztosítékot a kormánynál, hogy maga Orbán Viktor válaszoljon? A kormány maga sem hisz ezen reakciók sikerében, mégsem hagy fel velük.

Gengszterek és sarlatánok

Orbán szóvivője, Kovács Zoltán a napokban olvasói levelet írt a Washington Post napilapnak, mert az cikket közölt a magyar miniszterelnök tusványosi beszédéről. Kovács egy sor állítást igyekszik megcáfolni, mert szerinte a lapban olvasható információk közül több nem helytálló.

A lap szerint Orbán politikai modellje "tekintélyelvű nacionalizmus, amit a 20. század gengszterei és sarlatánjai csináltak". 

Nem először ír levelet a külföldi sajtó számára a magyar kormány képviselője. Szóvivők, nagykövetek időről időre megpróbálják helyretenni a nyugat-európai, illetve amerikai lapokat.

2011 nyarán a brit Financial Times egyik cikkére reagálva nyitotta meg a kormány az általa írt olvasói levelek sorát. Akkor is Kovács volt a szerző, aki szóvá tette, hogy a lap pár nappal azelőtti számában szerkesztőségi cikkben bírálta Orbán kabinetjét.

A gazdasági lap főként Orbánék gazdaságpolitikáját kritizálta, ám Kovács szerint kettős mércét alkalmaztak, mivel ezt elmulasztották megtenni a Gyurcsány- vagy éppen a Bajnai-kormány regnálása idején.

Orbán sajnálja a gyerekeket

Szapáry György, Washingtonba delegált magyar nagykövet 2011 végén reagált Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász Magyarországról és az Orbán-kormányról szóló cikkére.

A közgazdász - csakúgy, mint általában a kormány által kifogásolt írások esetében - a magyar demokrácia helyzetével foglalkozott. Krugman e cikkében az új választási törvényt kifogásolta, amit szerinte a kormánypárt magára szabott, de a magyar bíróság függetlenségét is veszélyeztetve látta. Kitért még a hazai médiaszabadság helyzetére.

Krugman szerint Magyarországon autoriter kormányzás épül a "demokrácia papírvékony leple alatt". Szapáry szerint ezek a megállapítások túlzóak és leegyszerűsítőek voltak.

A Kika nevű német gyerekhíradóban rajzfilmmel magyarázta el a csatorna a gyerekeknek, ki is Orbán Viktor, és miért éri sok kritika. A Piros lap Magyarországnak című kisfilmben arról van szó, hogy a kormány megszegi az Európai Unió szabályait, ezért akár támogatásokat is megvonhatnak tőlünk.

A rajzfilmre maga Orbán Viktor reagált: "Sajnálom a német gyerekeket, Magyarországon ez elképzelhetetlen lenne, hogy a gyerekeket politikai agymosásnak vessék alá. Ha nálunk ilyen történne, akkor mindenki repülne" - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

"Üdvözlet Orbán-földről"

Emlékezetes eset volt az is, amikor Magyarország svédországi nagykövete felhívta a helyi közszolgálati csatorna szerkesztőségét, azt kifogásolva, hogy ott nagyon rossz színben tűntetik fel az országot.

A csatorna nem sokkal a telefonhívás előtt vetítette riportfilmjét, amely a magyarországi rasszizmusról szól. Már a magyar kormány kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Kumin Ferenc is tiltakozott a tévénél.

Szalay-Bobrovniczky Vince nevét szinte minden ausztriai szerkesztőség ismerheti. A bécsi nagykövet egyszer például egy osztrák televíziós újságíró főnökének írt személyes levelet, amiben kifogásolta, hogy az újságíró alkalmanként az "üdvözlet Orbán-földről" köszöntéssel zárja privát leveleit.

Hogy ezeknek a nagyköveti vagy kormányzati panaszoknak mekkora hatásuk van, arról maga Prőhle Gergely, a külügyi tárca helyettes államtitkára beszélt a Hírt TV-nek 2013-ban. "Az, hogy a magyar nagykövet mit mond, ez egy kinti újságíró számára nem releváns információ, hiszen őt azért fizetik, hogy azt mondja, amit mond. Tehát sajnos ez az eszköz nem használható úgy, ahogy használni szeretnénk."

Vajon a külföldi sajtónak szánt válaszok is itt születnek meg? Nézd meg, min dolgozik Orbán Viktor!

Ezt is szeretjük