Egyre több fiatal vállalna munkát külföldön: öt éve nem volt hasonlóra példa

Külföldön próbálná ki magát a dolgozó fiatalok harmada - derül ki a K&H ifjúsági indexéhez végzett felmérésből.

külföld-munkavállalás2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A K&H eljuttatta az MTI-hez az idei első negyedévben az ifjúsági indexükhöz készült reprezentatív felmérés eredményeiről szóló közleményt. Ebben megállapítják: "csúcsközelbe ért a külföldi munka felé kacsintgatók aránya".

A felmérés szerint a dolgozók fiatalok 34 százaléka, vagyis harmada azt tervezi, hogy legalább egy időre másik országban teszi próbára magát. Hasonlóan magas arányra a felmérés közel tízéves történetében csak néhány alkalommal - 2013-ban, 2017 elején - volt példa - emlékeztettek. Hozzátették: ugyanakkor a megkérdezettek 27 százaléka lényegében kizártnak tartja, hogy külföldön próbáljon szerencsét.

Könnyen találnának munkát külföldön a fiatalok

A felmérés szerint a 20-29 éves dolgozó fiatalok 36 százaléka úgy gondolja, hogy gyorsan, könnyen találna magának új állást. Ez az elemzők szerint 2020 eleje óta a legjobb eredmény. A fiatalok 11 százaléka viszont pesszimista, azaz úgy véli, nagyon nehezen találna másik állást - olvasható a közleményben.

külföld-munkavállalás1
Fotó: Tim Hall / Getty Images Hungary

A K&H jelezte, ahogy Magyarországon átlagosan, a fiatalokat érintően is csökkent munkanélküliségi ráta. A múlt év utolsó negyedében a 20-24 évesek munkanélküliségi rátája 11,1, a 25-29 éveseké 4,1 százalékos volt. Ezek az értékek 2020 harmadik negyedévében még 12,7 és 5,6 százalékon voltak. Ezzel együtt egyes szektorokban - például a kiskereskedelemben - munkaerőhiányos helyzet alakult ki, sok posztra nincs elég alkalmazott. Sok esetben pedig a meghirdetett pozíciókra nem alkalmasak a jelentkezők - jegyezték meg.

Egy évig sem marad meg egy munkahelyen a magyarok negyede

Egy felmérés szerint a munkavállalók negyede gyakran vált munkahelyet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük