5 izgalmas könyv, amiket le sem lehet tenni a téli estéken: karácsonyra is tökéletes ajándék

A 2021-es év vége is tartogat izgalmas könyveket: öt kiadó téli kínálatából válogattunk.

konyvek-2021-tel-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy rövidülnek a nappalok, és hidegebbre fordul az idő, egyre kevésbé kívánkozunk ki a négy fal közül. Téli estéken kényelmesebb elvonulni a kanapéra egy meleg, puha pléddel, egy bögre forró itallal, no meg egy könyvvel. 

A kiadók a 2021-es év végére is tartogattak jó pár izgalmas és várva várt megjelenést: ezek közül kiválasztottunk ötöt, amik között letehetetlen krimit és titkokat rejtő családregényt is találsz. Meglepheted vele magadat vagy valamelyik barátodat, családtagodat is. 

Julia Kelly: Az utolsó kert Angliában

Napjainkban: Emma Lovell annak szentelte az életét, hogy elhanyagolt kerteket varázsoljon újjá. Most élete lehetőségét kapta: felújíthatja a Highbury-birtok kertjeit, amelyeket példaképe, Venetia Smith tervezett 1907-ben. Amint Emma egyre mélyebbre ás a kert múltjába, régóta lappangó titkok jutnak tudomására.

az-utolso-kert-angliaban

1907: Venetia Smith ambiciózus, tehetséges kertépítő, a hírneve is egyre gyarapszik, bankárok, iparosok, ügyvédek keresik meg, hogy vidéki házaikhoz látványos kerteket tervezzen. Amikor megbízást kap a Highbury-birtok kertjének elkészítésére, mindent elkövet, hogy sikerre vigye a feladatot. Ez a kert - és akiket e kert révén megismer - örökre megváltoztatja az életét.

1944: a Highbury falu szélén található farmgazdaságba érkezik Beth Pedley, a vidéki lány, akinek egyetlen vágya, hogy otthonra találjon. Stella Adderton, a szakács viszont alig várja, hogy távozzon a Highbury-birtokról, és nyomába szegődjön álmainak. A ház úrnője Diana Symonds, aki megözvegyült, és hiába próbál ragaszkodni a háború előtti életéhez: otthonát rekvirálták, és kórházzá alakították, ahol sebesült katonák lábadoznak. Amikor a háború a Highbury-birtok kertjeit fenyegeti, Beth, Stella és Diana, ez a három nagyon különböző nő érintetté válik egy közös titokban, amely aztán évtizedeken át fennmarad.

Julia Kelly: Az utolsó kert Angliában
Next21 Kiadó
4490 forint

"Megható és magával ragadó olvasmány, egyértelműen együtt rezonál a Downton Abbey rajongóinak szívével, valamint mindazokéval, akiket megérintett Mary Ann Shaffer - Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság című műve. A cselekményben elegánsan fonódik össze a szerelem, a veszteség és az újrakezdés örök reménye… és a kert elvarázsolja az olvasókat. Ezek az oldalak, akárcsak egy kerti séta, hosszas és mély reflexióra indítanak." - Booklist

Emily Gunnis: Az elveszett gyermek

Az igazsághoz édesanyja múltján keresztül vezet az út. Van mersze végigjárni?

1960. A 13 éves Rebecca indulatos apjától rettegve tölti életét. Egy viharos éjszakán egy idegen kopogtat ajtajukon. A lány az emeletről hallgatja a heves vitát, amely végén édesanyja és édesapja holtan hever a földön, a harmadik félnek pedig semmi nyoma. Senki sem hisz neki, amikor azt állítja, hogy egy idegen jelent meg az éjszakában.

az-elveszett-gyermek

2014. Az újságíró Iris egy kismamáról szóló történeten dolgozik, aki súlyos beteg csecsemőjével együtt szökött meg a kórházból. A sztori egy tengerparti házhoz vezet; oda, ahol édesanyja, Rebecca egykor szülei brutális halálának lett a tanúja. Ahhoz, hogy megoldja a kétségbeesett kismama ügyét, Irisnek először saját családja múltjával kell szembenéznie - azzal, hogy mi történt 1960 egy viharos éjjelén. 

Emily Gunnis: Az elveszett gyermek
Alexandra Kiadó
3999 forint 


Emmily Gunnis, a Magyarországon is nagy sikert aratott A lány a levélből írójának új műve szívszorító történet egy évtizedeken át a mélybe eltemetett tragédiáról és egy szörnyű családi titokról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jessica Fellowes: Mitfordi rejtélyek - Gyilkosság a vonaton 

1919 karácsonya, Anglia. Az erőszakos, élősködő nagybátyjával és agyonhajszolt anyjával együtt nyomorban élő Louisa Cannon szebb életről álmodik, lehetőség szerint minél messzebb Londontól. A fiatal lány számára a megváltást jelenti az Oxfordshire gyönyörű vidékén található főúri Mitford-házban kínálkozó munkalehetőség, ahol a Mitford gyerekek mellé keresnek szolgálót. Louisa ezzel nemcsak biztonságba kerül, de a 16 éves, éles eszű és éles nyelvű Nancy bizalmasává is válik.

mitfordi-rejtelyek

A környéket eközben egy hátborzongató rejtély tartja lázban: a legendás ápolónő, Florence Nightingale keresztlányát, Florence Nightingale Shore-t fényes nappal brutálisan meggyilkolják egy vonaton. A szövevényes ügybe Louisa és Nancy is belekeveredik, de mit tehet két fiatal lány egy olyan gyilkossal szemben, aki bármire képes, hogy elkerülje a lelepleződést?

Jessica Fellowes: Mitfordi rejtélyek - Gyilkosság a vonaton
Pioneer Books
4499 forint

Jessica Fellowes megtörtént eseményeken alapuló regénye egyszerre idézi meg Agatha Christie klasszikus bűnügyi történeteit és a Downton Abbey hangulatát. A Mitfordi rejtélyek az elmúlt évek egyik legnagyobb nemzetközi sikert arató brit krimisorozata.

Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg

A csütörtöki nyomozóklub folytatása! A következő csütörtökön újra együtt a nyomozóklub.

Elizabeth levelet kapott egy régi kollégájától, aki fontos szereplő volt a nő életében. A férfi most a segítségét kéri egy olyan üggyel kapcsolatban, amelyben ellopott gyémántok és egy rettegett maffiafőnök is szerepel, és ami miatt veszélyben forog az élete.

a-ferfi-aki-ketszer-halt-meg

Miközben egyre nő a halottak száma, Elizabeth csatasorba állítja Joyce-t, Ibrahimot és Ront a kíméletlen gyilkos utáni hajszában. És ha még a gyémántokat is megtalálnák, az lenne csak az igazi ráadás.

Ezúttal azonban egy olyan ellenséggel néznek szembe, akinek nem jelentene különösebb gondot eltenni négy öregembert az útból. Vajon képes lesz a csütörtöki nyomozóklub elkapni a gyilkost, mielőtt ő kapná el Elizabethéket?

Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg
Agave Könyvek Kiadó Kft.
4480 forint

2020 egyik legnagyobb krimiszenzációja volt Richard Osman A csütörtöki nyomozóklub című kötete, amit több mint egymillió példányban adtak el Angliában, és filmjogait Steven Spielberg vette meg. Magyarországon 2021 májusában jelent meg a békés nyugdíjasotthon négy lakójának története, akik csütörtökön összeülnek, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek, majd miután kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát. A férfi, aki kétszer halt meg című kötet A csütörtöki nyomozóklub folytatása. 

Lisa Jewell: A fenti lakók

London egyik divatos kerületében, Chelsea-ben áll egy jókora ház, amelyben egy kisbaba ébredezik a bölcsőben. Jól táplált, szépen gondját viselik. Örömmel várja, hogy valaki felvegye.

A konyhában holttestek oszlanak. Valaki sietős üzenetet firkantott melléjük. Már több napja halottak. Ki vagy kik viselték gondját a kisbabának? És hová lettek? 

Két család ügyei gabalyodtak össze.

Ebben a házban nagyon sötét titkok lakoznak.

a-fenti-lakok2

Lisa Jewell 1968-ban született, New York Times #1 és Sunday Times #1 bestsellerszerző. Nagy-Britanniában 1999-ben jelent meg első regénye, amely rögtön bestseller lett. (Magyar fordításban: Ralph bulija, 2003.) Azóta írt még másfél tucat könyvet - újabban nyomasztó pszichothrillereket. Könyvei huszonöt nyelven láttak napvilágot.

Lisa Jewell: A fenti lakók
21. Század Kiadó
4490 forint

"A pszichológiai krimik szerzői közül kevesen alkotnak ilyen gyorsan, tekervényesen bonyolódó történetet; még kevesebben töltik meg ennyire emberi és komplex személyiségekkel. Lisa Jewell regénye, A fenti lakók, úgy csillog, mint egy penge, és olyan mélyre is hatol." - AJ Finn

Agatha Christie és Az Ackroyd-gyilkosság

Christie könyve 1926-ban jelent meg, és rövid idő alatt a műfaj egyik klasszikusává vált. Egy új bizonyíték szerint norvég forrása lehetett az írónő egyik leghíresebb bűnügyi regényének, Az Ackroyd-gyilkosságnak, amely szokatlan megoldásával lepte meg az olvasókat. Lucy Moffat, Norvégiában élő brit fordító szerint Christie egy ismert norvég írótól kölcsönözhette az ötletet.

Ezt is szeretjük