10 krimi-thriller a nyárra: az otthoni vakációt is izgalmassá teszik

Kihagyhatatlan újdonságok a 2021-es nyárra. Vidd magaddal őket a nyaralásra!

krimik-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2021 nyarán bőségesen szemezgethetünk a kiadók kínálatában a krimi-thriller kötetek között. Megtaláljuk közöttük a legolvasottabb francia krimiszerző legújabb, magyar nyelven kiadott alkotását és egy magyar írónő krimijét is, ami korábban online, folytatásokban jelent meg, és akkora sikert aratott, hogy kibővített változata nyomtatott formában is elkészült. 

Május végén megjelent egy új kiadó, a Next21, amely igényes krimiket és romantikus regényeket kínál az olvasóknak. A nyár utolsó napja is tartogat meglepetést: A lánya a vonaton szerzőjének, Paula Hawkins-nak új könyvére négy évet vártunk.

Abigail Dean: Az "A" lány

Abigail Dean 2018 nyarán vonult el megírni Az "A" lányt, amelynek jogai harminchárom országban keltek el, és amelynek filmváltozatát a Csernobil sorozat rendezője, Johan Renck készíti. Jelenleg a Google-nál jogász, és a második regényén dolgozik. A kötetet sokan A szobához és az Éles tárgyakhoz hasonlítják - nem véletlenül. Az összetett karakterek felkavaróan mutatják be a gyermekkorukban átélteket, és azt, hogy bár kimenekültek a szörnyű szülői házból, igazán senki sem tudta őket megmenteni, a múlt borzalmaival felnőttként is küzdenek. 

az-a-lany

Lex Gracie, az "A" lány. A nyomozók nevezték el így, miután megszökött a Borzalmak Házából, ahol a saját szülei tartották fogva, és kínozták embertelen módon a testvéreivel együtt. Neki köszönhetően végül a gyerekek kiszabadultak és nevelőszülőkhöz kerültek. Mindenki abban bízott, hogy végleg maguk mögött hagyhatják a múltjukat. 

Ám miután az anyjuk meghal a börtönben, a sikeres ügyvédként dolgozó Lexnek kapcsolatba kell lépnie a testvéreivel, hogy eldöntsék, mi lesz az örökül hagyott, szörnyű emlékekkel terhes ház sorsa. Miközben felkeresi a többieket, szembesül a múltbéli szövetségekkel és árulásokkal, a testvérek titkaival, amiket önmaguk és egymás elől is rejtegetnek. Kiderül, ki maradt örökre rabságban, és ki az, akinek valóban sikerült megszabadulnia.

Abigail Dean: Az "A" lány
Libri Kiadó
3990 forint

Simon Lelic: A ház 

Május végén elindult a 21. Század testvérkiadója, a Next21, amely kapásból három krimi-trillert kínált az olvasóknak, azóta pedig még több újdonsággal kecsegtetnek. A Ház Simon Lelic negyedik thrillere. Jack és Syd egy éve költöztek Londonból az álmaik otthonának tűnő házba: elképesztően tágas, tökéletes elhelyezkedésű, és a csak az ingatlanoson keresztül megismert tulajdonos is barátságos volt, kifejezetten nekik, a fiatal párnak akarta eladni. Látszólag minden tökéletes, azt gondolják, egyszer az életben nekik is ölükbe hullhat, amire vágytak de az igazat megvallva mindkettejükben ott motoszkál, hogy ennyire nagy szerencséjük nem lehet, és semmi sincs ingyen, előbb-utóbb mindennek megfizetjük az árát. 

a-haz

Syd ezt a borzalmas gyerekkora után mindenkinél tudja, de inkább hallgat a kételyeiről, ahogy Jack is ferdít a padláson talált borzalmas és a házban tapasztalt furcsa dolgokról. Azt viszont már nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy valakit a hátsó ajtajuk előtt gyilkolnak meg, és emiatt nyomozni kezd utánuk a rendőrség. Annak reményében, hogy rájönnek, hogyan kerültek ilyen lehetetlen helyzetbe, naplót kezdenek írni a beköltözésük óta történtekről és korábbi életükről – hátha így a rendőrség más szemszögből vizsgálja a történteket. Így tárul fel előttünk is, mi történt a múltban és a jelenben, valamint az is, hogy Syd és Jack egymás előtt is sok mindent titkolnak.

Simon Lelic - A ház 
Next21 Kiadó
4490 forint

Guillaume Musso: Most!

"Sose feledd, hogy két életed van. A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egyszer élsz" – miután Arthur Costello, a fiatal orvos egy olyan ajtót nyit ki, amitől óva intették, megérti, mit akar ez jelenteni. Közben találkozik az igazival is, Lisával, a színésznővel, aki egy bárban dolgozik, hogy fizetni tudja művészeti tanulmányait, és akivel évente csak egy napot találkozhatnak. A férfi mindent megtesz, hogy azon a bizonyos napon együtt lehessenek, de a körülményeket nem tudja irányítani, a nő pedig igyekszik várni rá, de a helyzet számára sem könnyű. Arthur azonban más, mint a többiek. Hamarosan felfedi Lisa előtt a szörnyű titkot, ami szerelmük útjába áll:"Ami történik velem, felfoghatatlan, mégis igaz…"

most

A francia Stephen Kingnek nevezett Guillaume Musso újabb felkavaró pszichológiai thrilleréről ennél többet nem lehet mondani anélkül, hogy spolierrel elrontanánk az olvasás élményét. Igaz, ha néhány részletet elárulnánk, az elképesztő csattanóval valószínűleg így sem számolna senki. Ezúttal is mesteri a feszültségadagolás, rendkívüli a karakterábrázolás, szenzációsak a fordulatok.

Guillaume Musso: Most!
Park Könyvkiadó
3999 forint

Szlavicsek Judit: Légy/ott

A Légy/ott Szlavicsek Judit első, nyomtatásban kiadott krimije. A történet West coast címmel korábban folytatásokban jelent meg online, és hamarosan ezrek olvasták a péntek esténként megjelenő részeket. A kötet ennek a nagy sikerű sorozatnak a kibővített változata. Helyszíne a Balaton nyugati partja, amihez minden magyar olvasó kötődik valamilyen szinten, tudja milyen a hangulata, a szereplők pedig olyan tipikus figurák, akire más névvel és arccal bármelyik kisváros lakói  között ráismerhetünk. 

legyott

Egy feldúlt, fiatal lány indul haza éjjel egyedül egy szórakozóhelyről a kihalt Balaton-parti fasorban. Mikor meglátja a közeledő fényszórókat, először nagyon megörül. De aztán... 

Kardos Júlia, az évek óta magányosan élő negyvenes nyomozó képtelen szabadulni múltjától, hiába menekül előle a Balatonhoz, a feldolgozatlan traumák oda is utánajönnek. Pedig muszáj lesz összeszednie magát, mert a fagyos februári tó egy fiatal lány holttestét dobja ki magából. És ez még csak a kezdet. A szálak egy jómódú családhoz vezetnek, ahol a jólét és a tökéletes család látszata mögött sötét titkok rejtőznek. Egy apa, egy anya, egy fiú. Egy család. De mi tartja egyben? És mi szakítja szét? És mi van, ha a család csak egy szó? 

Szlavicsek Judit: Légy/ott
Erawan Kiadó
3999 forint

Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

A detektívtörténetek aranykorának idején Grant McAllister, a matematika professzora kidolgozza a bűnügyi rejtélyek matematikai szabályait, és hét saját maga által írt történettel illusztrálja elméletét. Harminc év elteltével A White-gyilkosságok címet viselő novelláskötet felkelti egy kiadó figyelmét, ezért Julia Hart, az éles eszű, rámenős szerkesztő a csendes mediterrán szigetre utazik, hogy találkozzon a visszavonultan élő McAllisterrel. A kiadó szeretné új kiadásban megjelentetni a férfi kötetét, ezért Julia és Grant közösen nekilátnak a történetek szerkesztésének. 

nyolc-nyomozo

Julia nemcsak a történetek mélyére akar leásni, hanem Grant múltjába is, aki mintha titkolna előle valamit: a hét történet mellett itt egy nyolcadik, a hét nyomozó mellett formálódik egy nyolcadik is. A Grant által írt történetek mindegyikében akadnak ugyanis alig észrevehető következetlenségek, amelyek sehogyan sem stimmelnek. És amelyek egy valódi gyilkosságra, egy azóta is megoldatlan bűntényre utalnak. Mi az, amit Grant annyira titkol, hogy mindent hátrahagyva egy eldugott szigeten éli visszavonult életét. Hogy kiderítse az igazságot, Julia cselhez folyamodik, amiben társa a hét történet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Debütáló regényében Alex Pavesi egyszerre tiszteleg Agatha Christie előtt, és csavarja meg a klasszikus detektívtörténetek műfaját (Grant hét története közül az egyik például nagyon hasonlít az angol írónő Tíz kicsi néger című krimijére.) Egyszerre krimibe ágyazott krimik története, és egyben a krimik felépítésének magyarázata. Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul. Kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal.

Alex Pavesi: Nyolc nyomozó
Agave Könyvek Kiadó
3480 forint

Agatha Christie: Szentivánéji krimik

A klasszikus krimik és azok koronázatlan királynőjének rajongói sem maradnak új kötet nélkül 2021 nyarán: a Park Kiadó gyönyörű köntösben, Szentivánéji krimik címmel adta ki az angol írónő válogatott, nyári évszakhoz kötődő novelláit, amelyek népszerű nyaralóhelyekre kalauzolják az olvasókat. Tizenkét bűnügyi történetet és az írónő egy személyes, rejtélyes történetét olvashatjuk a könyvben. 

szentivaneji-krimik

Ahogy a Biblia írja, Isten felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra. A jókat ebben a kötetben is Miss Marple, Hercule Poirot, Parker Pyne, Mr. Harley Quin, valamint Tommy és Tuppence képviseli. Agatha Christie nyomozói ördögi kihívásokkal néznek szembe szerte a világban: Cornwallban, a francia Riviérán, a delphoi templom tövében vagy vidéki úriházakban. Sőt még James Bond is feltűnik ezeken a lapokon… bár ő egy másik James Bond. 

Harlan Coben: Az ártatlan

Egy éjjel Matt Hunter megpróbál véget vetni egy verekedésnek, és véletlenül megöl egy embert. Kilenc évvel később az exfegyenc Matt Hunter már semmit nem vehet biztosra. Felesége, Olivia várandós, épp megvenni készülnek álmaik házát, de elég egyetlen furcsa, megmagyarázhatatlan hívás Olivia mobiltelefonjáról, és Matt élete újra darabokra törik.

az-artatlan

A férfi magánnyomozót bérel fel, ezzel párhuzamosan a rendőrség nyomozást indít egy apáca halálának ügyében, és bizonyos nevek összekötik a több szálon futó, bonyolult történeteket. Ahogy a sokszereplős sztoriban lépésről lépésre megismerjük minden kulcsfigura jelene mellett a múltját is  mindenkiében találunk egy olyan döntést vagy történést, amitől nem szabadulhat, hiába akarta maga mögött hagyni,  néha bármi áron. Szép lassan összeáll a kirakós.

Harlan Coben napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Eddig több mint húsz regénye jelent meg, amiket negyven különböző nyelvre fordították le, és közel ötvenmillió példányt adtak el belőlük világszerte. Az Idegen után Az ártatlanból is sorozatot készít a Netflix. 

Harlan Coben: Az ártatlan
Jaffa Kiadó
3999 forint

Samantha M. Bailey: Nő a peronon 

Morgan egy nap munkából hazamenet békésen álldogál a chicagói metróállomáson, amikor egy ismeretlen nő odalép hozzá, és a nevén szólítja. A vadidegen zaklatottan körülnéz, majd annyit mond: "Kérlek, vedd át a babát!". Morgan kezébe nyomja a csecsemőjét, azzal hátralép, és a beérkező metrószerelvény elé veti magát. 

Amikor a rendőrség egyetlen szemtanút sem talál, aki megerősítené Morgan verzióját az eseményekről, a nő a baba megmentőjéből hirtelen gyanúsítottá válik, és neki kell kiderítenie mi történt, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Vajon egy paranoiás nő kétségbeesett tettéről van szó, vagy az asszony bűncselekmény áldozata lett? 

no-a-peronon

A Nő a peronon című kötetben két nő sorsa tárul fel előttünk: a szociális munkás Morgané, aki múltja miatt csak magában bízhat, és a sikeres és gazdag üzletasszony, Nicole élete, akit egy szörnyű tragédia kísért. Az utóbbi tetteinek okát fokozatosan ismerjük meg, miközben az előbbi azt igyekszik kinyomozni, kinek milyen szerepe lehetett abban, hogy a fiatal édesanya úgy döntött, gyermekét másra bízza, ő pedig elbúcsúzik az életétől. 

Samantha M. Bailey: Nő a peronon
General Press Kiadó
3490 forint

Sally Hepworth: A férjem anyja

Lucy mindent megtesz, hogy jó viszonyt alakítson ki férje édesanyjával, de Diana mindig hűvösen viselkedik vele. Akárhogy igyekszik, az anyósának soha semmi nem elég jó. Persze, hiszen a kedves mamáról példát lehet venni: a közösség oszlopos tagja, aki az Ausztráliába menekült nők beilleszkedését segíti, ügyes-bajos dolgaikat intézi, mindemellett pedig boldog házasságban él férjével. Egy nap Dianát holtan találják; feltehetőleg öngyilkos lett, amit a méreggel teli fiola és a búcsúlevél is alátámaszt. Csakhogy a boncolás egészen mást mutat… 

a-ferjem-anyja

A legnépszerűbb ausztrál írók közé tartozó Sally Hepworth regényeit a családi viszonyok mélyreható ismerete és kifinomult humora tette népszerűvé világszerte. Ebben a kötetben az egyik legbonyolultabb családi kapcsolatra, az anyós-meny viszonyra fókuszál. Ki ne ismerné a kiinduló helyzetet: a legtöbb nő szeretné már elsőre belopni magát a leendő anyósa szívébe, és csalódott, ha hűvös fogadtatásra lel. Az unokák megszületése újabb konfliktusforrás: mikor és mennyit segítsen az anyós, mit engedhet meg a gyerekeknek. 

Lucy és Diana évek során alakuló kapcsolata sem egyszerű, főleg, hogy a kötetben hol az egyik, hol a másik nő szemszögéből látunk egy-egy helyzetet. Az, hogy az adott pillanatban miért úgy reagáltak, ahogy, a jelen és a múlt között ugrálva derül ki, miközben az is, hogyan és miért halt meg Diana.

Sally Hepworth: A férjem anyja
Alexandra Kiadó
3999 forint

Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

21. Század Kiadó az indián nyárra is tartogat egy várva várt kötetet: Paula Hawkins magyarul 2015-ben megjelent A lány a vonaton című krimi-thrillere hatalmas sikert aratott, filmet is forgattak belőle Emily Blunttal a főszerepben. 2017-ben A víz mélyén című könyvvel rukkolt elő. Az újabb alkotására négy évet kellett várnunk, 2021. augusztus 31-től elérhető magyarul a Lassan izzó tűz. 

lassa-izzo-tuz

A Lány a vonatonhoz hasonlóan ismét három nő történetét mutatja be, akiket valamiképpen összeköt egy férfi. A 23 éves Daniel Sutherlandet egy napon holtan találják a lakóhajóján a londoni Regent-csatornán. "Egy sötét mese csalásról, bosszúról és gyilkosságról, és három nagyon izgalmas nőről, akik bűnösök vagy nem" – mondta Hawkins a Good Morning America műsorában. Az időben előre és hátrafelé ugrálva a szerző folyamatosan csavar egyet a történeten, egyre fokozva a feszültséget, míg a főszereplők karakterei lassan izzanak, mint a tűz. 

Laurát egész életében előítélettel kezelték. Azt mondták rá, forrófejű, problémás, különc. Volt, aki egyenesen azt állította, veszélyes. Miriam tudja, hogy Laura nem feltétlenül gyilkos, csak mert látták távozni a borzalmas gyilkosság színhelyéről, ráadásul véres ruhában. Miriam tisztában van vele, milyen könnyen előfordul, hogy az ember rosszkor jár a rossz helyen. Carla magánkívül van az unokaöccse brutális meggyilkolása után. Senkiben se bízik: jó emberek is képesek szörnyűségekre. De milyen messzire megy Carla, hogy megbékélhessen? Mindenki sérült, az ártatlanok és a bűnösök is. Vannak, akik annyira sérültek, hogy ölni is képesek.

Paula Hawkins: Lassan izzó tűz
21. Század Kiadó
4690 forint

Kötelező olvasmányok kvíze

Akár szerettük, akár nem, a Tüskevár, az Egri csillagok, A kőszívű ember fiai vagy a Légy jó mindhalálig nélkül nem lehet kijárni az általános iskolát, ahogy a középiskolát az Isteni színjáték vagy Az ember tragédiája nélkül. Bár a kötelező olvasmányok listája iskolánként eltérhet egymástól, a legfőbb alkotások íróit, a művek szereplőit vagy a cselekményt sokan fel tudják még idézni. Vajon te is?

Kvíz: mennyire ismered a kötelező olvasmányok szereplőit? 10 kérdés irodalomból

Kvíz!

Elolvasom
Ezt is szeretjük