6 különleges könyv a tavaszi újdonságok közül: mindegyik egy-egy külön világ

Gyönyörű és mély mondanivalójú kötetek öt kiadótól 2021 tavaszán.

2021 tavaszi könyvújdonságok ajánlója
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szép sötét Vanessám, Nyugati szél, A visszaadott lány, Az aleppói méhész, Elvesztek Párizsban, Darázsfészek - a tavaszi könyvújdonságok mindegyikéről elmondható, hogy gyönyörű és különleges borítóval került a boltok polcaira, emellett az elengedés és a megbocsátás fontosságáról szól. 

Több kötetben is nők küzdelméről olvashatunk: a kislányról, aki visszakerül a vér szerinti családjához, akikről eddig nem is tudott; a kamasz lányról, aki felnőttként is szerelemnek írja le a tanára zaklatását; az anyáról, aki lelkileg összetörve menekül a háború sújtotta hazájából egy békés országba; ügynöknőkről, akik az életüket adták a második világháborúban; az eltitkolt szeretőről, aki magára marad nős szerelme elvesztésével.

Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám 

Az okos és ambiciózus, mindössze tizenöt éves Vanessa Wye viszonyba bonyolódik a nála huszonhét évvel idősebb, karizmatikus irodalomtanárával, Jacob Strane-nel. Tizenhét évvel később egyre több, a hatalmával és a tekintélyével visszaélő férfi ellen indul eljárás, és váratlanul Strane-t is szexuális zaklatással vádolja meg egy volt tanítványa, aki Vanessához fordul segítségért.

Vanessa lehetetlen választással szembesül: hallgasson, hiszen hajdani kamasz énje önként vállalta ezt a kapcsolatot, vagy értékelje újra a múlt eseményeit? Hogyan hagyhatná cserben az első szerelmét, aki alapvető hatást gyakorolt az egész életére? Lehetséges lenne, hogy a férfi, akit tinédzserként szeretett, egyszerűen csak manipulálta őt? De hogyan lehetne ő áldozat, ha semmire sem kényszerítették? Egyáltalán, mi az igazság, és mi történt valójában az iskolában?

szep-sotet-vanessam

Egy felnőtt nő is szívesen hallja a másik nem képviselőjétől, hogy különleges, gyönyörű, annyira megbabonázta a másikat, hogy az tehetetlen a vonzerejével szemben, hát még egy tapasztalatlan tinédzser! De ha a lány csak 15 éves, a férfi pedig majdnem háromszor annyi, és kihasználva a tanítványa elszigeteltségét, meg nem értettségét, viszonyt kezd vele, az erkölcsileg és jogilag is elítélendő. Olyan sebeket ejt, amiknek a létezéséről sem képes tudomást venni a tulajdonosuk. Muszáj elhitetnie magával, hogy szerelem volt, mert ha nem az volt, akkor kénytelen a mélyére menni az émelyítően rossz érzést keltő, régi emlékeknek.  

Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám
Libri Kiadó
3999 forint

Samantha Harvey: Nyugati szél

15. század, Anglia, Somerset megye. Oakhamet, ezt a kis falut széles folyó vágja el a világtól, még hídja sincs. Húshagyókedd hajnalán egy férfi holttestét sodorja partra a víz. Nem tudni, baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. A falu lelkésze, John Reve, gyóntatóként ismeri hívei életét, de vajon képes lesz kideríteni, mi okozta a falu leggazdagabb és legszorgalmasabb embere, Thomas Newman tragédiáját?

nyugati-szel

Samantha Harvey nem csak időutazásra visz bennünket 1491-be a délnyugat-angliai kis faluba, a csontjainkban is érezzük a február közepi hideget, és a bőrünkön a szűnni nem akaró esőcseppeket. A lelkész szemével látjuk az eseményeket, és a gondolatait olvasva próbáljuk megérteni, mi történhetett, ami nem egyszerű, mert az áldozat halálának pillanatáig a négy napot az időben visszahaladva tesszük meg. Egy faluban mindenki ismer mindenkit, a pletykákat és a titkokat, így nehéz elhinni, hogy senki nem látott semmit, amikor az az ember halt meg, akinek sokat köszönhettek. Persze tökéletesen kiismerni nem lehet mindenkit, még a felekezet pásztorának is lehetnek sötét titkai.

Samantha Harvey: Nyugati szél
21. Század Kiadó
4490 forint

Donatella di Pietrantonio: A visszaadott lány

Egy kislány egy bőrönddel meg egy táskára való cipővel becsenget egy idegen lakásba. Amikor kinyílik az ajtó, húga, Adriana áll előtte kócosan, és résnyire szűkült szemmel fürkészi - még sosem találkoztak. Így kezdődik ez a magával ragadó, szívbe markoló történet: egy kiskamasszal, aki egyik napról a másikra elveszít mindent - a kényelmes otthont, a legjobb barátnőit, a szülők feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. A "visszaadott lány" számára, ahogy a faluban nevezik, új élet kezdődik.

a-visszaadott-lány

Donatella Di Pietrantonio az Abruzzo tartománybeli Pennében él, gyerekfogorvosként dolgozik. Az olasz írónő hajnalban kel, hogy öt és hét között elvégezze - ahogy ő nevezi - a "villámírást". Talán ennek a sűrített alkotóidőnek is köszönhető, hogy vannak a kötetének mindössze kétoldalas fejezetei is, amelyeknek olyan erőteljesek a mondatai, hogy szünetet kell tartanunk, de épp csak egy kis időre, mert alig várjuk, hogy beszippantsanak a következő oldalak.  

   

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Christy Lefteri: Az aleppói méhész

Núri valaha méhészként dolgozott a varázslatosan sokszínű és gazdag Aleppóban, felesége, Áfra pedig festőművész volt. Kisfiukkal hármasban egyszerű, de boldog életet éltek, míg be nem következett az elképzelhetetlen. Minden, ami valaha fontos volt, amiért az emberek küzdöttek és dolgoztak, porrá lett a szír polgárháború borzalmában.

Kimondhatatlanul fájdalmas döntés hátrahagyni az otthont, a munkát, a családot, egy egész életet. Núri és Áfra egymásból próbálnak erőt meríteni egész Európát átszelő, gyakran életveszélyes útjuk során, ám ha a legnagyobb csapással kell megküzdeni, ami egy szülőt érhet, a külvilág rémségei elveszítik jelentőségüket.

az-alappoi-mehesz

A több nemzetközi díjat elnyert Az aleppói méhész megrázó regény, amely nem hallgatja el a háború és a menekülés borzalmait, a hangsúly mégsem ezeken van, hanem az emberi kapcsolatokon, amelyek a múlt szép emlékeivel és a jövő ígéretével még a jelen kilátástalannak tűnő helyzetein is átsegítenek. Ha két ember igazán szereti egymást, nem számít, hogy időnként azt kívánják, a másik inkább sose jönne vissza, vagy hogy egy ideig nem látják a párjukban azt, amiért beleszerettek.  

Christy Lefteri: Az aleppói méhész
Alexandra Könyvkiadó
3990 forint

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

1946, Manhattan: Grace Healey egy hétköznap reggel munkába igyekezvén átvág a New York-i Grand Central pályaudvar nagy csarnokán, és belebotlik egy gazdátlan bőröndbe. Kíváncsiságtól hajtva belekukkant, és egy borítéknyi fényképet talál benne. A tucatnyi női portré annyira megragadja, hogy a csomagot zsebre vágva sietve visszatuszkolja a bőröndöt a pad alá, és már szalad is a dolgára.

Hamarosan megtudja, hogy a bőrönd tulajdonosa Eleanor Trigg volt, aki a második világháború alatt az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát szervezte. Az ügynöknőket a megszállt Európában vetették be futárként és rádiósként, közülük azonban tizenketten soha nem tértek haza, sorsukat homály fedi. Grace megpróbálja felgöngyölíteni ezeknek a nőknek a történetét.

elvesztek-parizsban

Pam Jenoff regénye a második világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökökről valós eseményekre épül: valóban álltak Nagy-Britanniában nők Vera Atkins irányítása alatt a SOE (Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egysége) szolgálatban, akiket Franciaországban nem hivatalosan vetettek be, így ha a nácik elfogták őket, nem kapták meg a hadifoglyoknak kijáró bánásmódot, ahogy a férfiak, sőt sokáig hazájukban sem emlékeztek meg róluk. A háború után nem indult nyomozás, mi történt velük, hol és hogyan tűntek el a föld felszínéről, miközben számos partizánakció az ő részvételüknek köszönhette sikerességét. 

Az írónő fiktív személyeken keresztül mutatja be a hétköznapi nőkből vált ügynöknők háborúban betöltött fontos szerepét, miközben egy nyomozás részesei is vagyunk: ki, hogyan és miért árulta el őket és a hálózatot nem sokkal a D-nap, a normandiai partraszállás előtt. Grace személyén keresztül egy olyan nőnek a sorsát is megismerhetjük, akinek az életét Amerikában változtatta meg a világégés: személyes tragédiája után azt is fel kell dolgoznia, hogy míg a háborúban hasznosak és szükségesek voltak a dolgozó nők, békeidőben meg kell küzdenie a kiharcolt pozíciójáért. 

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban
Agave Könyvek
4480 forint

Sarah Crossan: Darázsfészek

Ana és Connor három éve szeretők. Szűk hotelszobákban, zsúfolt kávézókban, rövid üzenetekben és lopott hétvégéken egy olyan világot építenek maguknak, amelyben kettejükön kívül nincsen másnak hely, és amelyből esténként más-más családhoz térnek haza.

Egy nap aztán megtörténik az elképzelhetetlen: Connort halálos baleset éri, és Ana egyedül találja magát a titkuk fogságában. Ráadásul a legrosszabb szerepben - hivatalból, hagyatéki ügyvédként pont neki kell vigaszt és megnyugvást nyújtania a gyászoló özvegynek.

darazsfeszek

Ahogy Anának csak órák jutottak a Conorral együtt töltött időből, úgy előttünk is villanásokból bontakozik ki kettejük megismerkedése és kapcsolata, a történethez pedig jól illik a verssorokra emlékeztető szövegforma és a tördelés, kurta történetek szövevénye. Közben Ana élete sem áll meg: hogyan birkózik meg a szerelme elvesztésével, akiről senki sem tudhatott, miközben továbbra is titkolóznia kell a gyászoló özvegy előtt, akit Connor a gyerekeikkel együtt mindig fő okként nevezett meg, miért nem lehetnek Anával végre tartósan együtt?

Sarah Crossan: Darázsfészek
General Press
3690 forint

Ismered a világhírű írókat és műveiket?

A következő időszak remek alkalmat ad arra, hogy felfrissítsd emlékezetedet, és olyan könyvek kerüljenek le a poros polcról, amelyeket lehet, hogy legutoljára középiskolás korodban olvastál. Világirodalmi kvízünkkel azokat a klasszikusokat szeretnénk feleleveníteni, melyeket egyszer az életben mindenképpen el kell olvasnod. Neked mennyi sikerült a tízből?

Mennyire vagy művelt? 3 perces irodalmi kvízünkből most kiderül

Kvíz!

Elolvasom
Ezt is szeretjük