Fokozottan ellenőriz a rendőrség: új módszerrel szűrnék ki a gyorshajtókat
Az ORFK szerint 99%-ban jogsértés okozza a közúti baleseteket.

rendorauto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közúti baleseteket 99%-ban emberi mulasztás, jogsértés okozza, az esetek többségében a figyelmetlenség is közrejátszik - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Osztályának megbízott vezetője. Benzai Zsolt azt mondta, a hétfőn kezdődött Biztonság hete keretében szeretnék meggyőzni az embereket, hogy saját és mások biztonsága érdekében vezessenek a szabályoknak megfelelően.

A rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának - Tispol - éves ellenőrzési terve alapján pénteken és szombaton országos közlekedésbiztonsági ellenőrzést tart, melynek során elsősorban a menet közbeni mobiltelefon-használatot figyelik. Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének - Mabisz - kommunikációs vezetője arról beszélt, nehéz bizonyítani, hogy a baleset figyelemelterelő tevékenység miatt történt, de, ha bizonyított, akkor meg lehet téríttetni a kárt okozójával.

Kiemelte, a közúti balesetek nagy része tudatos magatartással megelőzhető lenne. Kitért arra is, hogy a biztosítások adatai szerint a legtöbben, évente 1700-an otthon halnak meg. A második legveszélyesebb hely a munkahely, a közút körülbelül hatszáz halálesettel csak a harmadik helyen áll.

Az átlagsebesség-mérés is segíthet

A rendőrség közben már dolgozik az átlagsebesség-mérés rendszerének bevezetésén. Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-nek ezt azzal indokolta, folyamatosan keresik a lehetőségét, hogy csökkentsék a balesetek számát. Halmosi Zsolt, a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, ezzel a mérési metódussal kiküszöbölhető a rendszer azon gyengesége, hogy az autósok kizárólag a traffipax környékén tartják be a sebességkorlátot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jelezte, hogy idén már 432 ember vesztette életét közúti balesetben. A rendőrség az MTI érdeklődésére azt írta, folyamatosan értékelik és elemzik a közlekedési helyzetet, keresik azokat a lehetőségeket, melyekkel a hazai jogszabályi környezetnek megfelelően, a szabályosan közlekedők legkisebb mértékű zavarásával, ugyanakkor hatékony módon csökkenthető a balesetek száma, és javítható a közlekedési morál. Ehhez többek közt nemzetközi tapasztalatok megvalósíthatóságát, azoknak a magyarországi közlekedési kultúrába való adaptálhatóságát is vizsgálják - írták.

Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Ezt is szeretjük