Ezért kell most a szokásosnál is óvatosabbnak lenni az utakon - A rendőrség figyelmeztet
Egyre többen közlekednek az utakon, ezért a rendőrség a közlekedési szabályok betartására hívja fel a járművezetők figyelmét.

dudal
beauty and style
Top olvasott cikkek

A korlátozások feloldását követően újra egyre többen közlekednek az utakon. A fő baleseti okok között még mindig a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megsértése említhető. A szabályok betartásával, kellő odafigyeléssel, türelemmel, toleranciával és egymás iránti felelősséggel megelőzhetők a tragédiák.

A rendőrség szerint fontos, hogy az ember ne rutinból, megszokásból induljon útnak, és minden sofőr megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre. Fogadd meg a tanácsaikat!

A rendőrség közlekedési tanácsai

A gépjárművek műszaki állapotát és biztonsági berendezéseit ajánlatos a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézetni, különös tekintettel az akkumulátor, a gumiabroncsok és a fékrendszer megfelelő működésére.

Nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban kell vezetni, így az esetleges hibák könnyebben korrigálhatóak. Látni és látszani! A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, a szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrizés és a karbantartás.

A jó időben több a gyalogos és az egy nyomon haladó jármű - bicikli, motorkerékpár. A közlekedők ezen rétege komoly rizikófaktort jelent, mivel őket a személyautók vezetőire jellemző passzív biztonságtechnikai megoldások - karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsák - nem védik, így egy ütközést, esést követően testük közvetlenül sérül. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy megfelelő körültekintéssel, a holttér ellenőrzésével győződjenek meg az irányváltoztatás, a sávváltás biztonságosságáról, a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésekor pedig keressék a szemkontaktust, és a gyalogos bizonytalankodása esetén is álljanak meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felhívják a kerékpárosok és gyalogosok figyelmét, hogy a jól működő világítás és a megfelelő öltözék - feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők - életeket menthet. Mind kerékpáron, mind gyalog lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény használata kötelező!

Fotók: Getty Images

Sikerülne most egy KRESZ-vizsga?

Ha te is biztos vagy abban, hogy a közúti közlekedés szabályairól szóló (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet vagy ismertebb nevén a KRESZ szabályait a kisujjadból kirázod, a gyors, tízkérdéses kvíz sem okozhat gondot.

Ezt is szeretjük