5 illemszabály, amit tarts be, ha közlekedsz

Ne légy faragatlan!

Vezetés közben vagy a buszon utazva sokan hajlamosak megfeledkezni az illemről. Te ne tégy így!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára ismerős a kizárólag önmagával törődő autóvezető, akit az sem érdekel, hogy a pocsolya környékén áll-e bárki, amikor belehajt. Vagy az az utas, aki egy cseppet sem ügyel arra, hogy a táskája sarkával ne szúrja ki a másik utas szemét.

Mások illetlen viselkedése általában mindig feltűnik, de vajon te úgy közlekedsz, ahogy az illem megkívánja? Ha nem érdekel, mit gondol rólad a környezeted, a következő tanácsokat hagyd figyelmen kívül.

Az autóvezetőkre vonatkozó illemszabályok

Ha autót vezetsz, úgy közlekedj, ahogy azt másoktól is elvárnád. Például tartsd be a közlekedési szabályokat. Még a legapróbbakat is, ilyen például az index használata. Egy tapasztalt taxis vagy egy profi gépkocsivezető az előtte haladó kocsi állásából érzi, hogy bár nincs index, be fog jönni elé, vagy fordulni készül. Erre azonban nem érdemes alapoznod, ha ugyanis egy kevésbé gyakorlott sofőr halad mögötted, könnyen baleset is lehet az eredménye magabiztos vezetési stílusodnak.

Az illemről a volán mögött ülve se feledkezz meg: ha valaki beenged a sorba, akkor azt köszönd meg - és te is engedj be másokat. Az autóvezetők hajlamosak figyelmen kívül hagyni a gyalogosokat, akár sietnek, akár nem. Ez leginkább esős időben kellemetlen - a járda szélén várakozók számára. Ha magadra akarod haragítani a gyalogosokat, bátran hajts bele a járdához legközelebb eső pocsolyába, de ne csodálkozz, ha nem lesz benne köszönet. Parkolni is tudni kell. Nem illik például lazán, két kocsi helyét is elfoglalva, csak úgy kutyafuttában odabiggyeszteni az autót, de azzal sem szerzel másoknak örömet, ha rutinosan éppen úgy állsz be, hogy, ha a kocsin egy réteggel több festék lenne, már elvinnéd a másikat.

Ne szemetelj - a kocsiból se!

Az utcán nem illik szemetelni - és az autóból se kidobálni ezt-azt. Ez az autóutakon, nagy sebességnél ráadásul életveszélyes is, nem csak faragatlanság, hiszen a szemetet a mögötted lévő kocsi szélvédőjére vágja a szél, feltapad, és akár neked is mehet ijedtében. A cigarettacsikk tüzet is okozhat, a rágógumi pedig egész egyszerűen gusztustalan, ha a másik autó üvegén landol.

A taxiban történő utazás illemszabályai

Utasként a taxiban tudomásul kell venned, hogy vendégségben vagy, és aszerint is kell viselkedned. Az igaz, hogy te fizetsz a fuvarért, de az életed ettől még a gépkocsi vezetőjének a kezében van.

Természetesen előfordulhat, hogy éppen azért kértél kocsit, mert már ittál, és nem akarsz vezetni, ám ilyenkor is embernek kell maradnod, és illendően viselkedned. Amikor beülsz az autóba, tisztázd a sofőrrel, hogy hova és merre kívánsz menni. Ha nem mondod meg az útvonalat, akkor utána már ne is szólj bele, csak ha a sofőr kéri. Se a taxiban, se más mellett ülve ne kritizáld a sofőr vezetési stílusát! A taxiban nem illik úgy viselkedni sem egyedül, sem kettesben, mintha a sofőr ott sem lenne - hiszen ott van. A dezodorálást még otthon végezd el, és a pároddal történő turbékolással se hozd kellemetlen helyzetbe a sofőrt.

Udvariasan tömegközlekedve is

A tömegközlekedés kívánja meg leginkább azt, hogy figyelembe vedd: mások is vannak rajtad kívül. Igen nagy udvariatlanság például a megállóban lökdösni a többieket - feltehetően ők sem csillagokat nézni álltak oda.
Ha már felszálltál, ne állj meg az ajtóban, még ha csak egy megállót mész is, hiszen lesz időd visszajönni. Ha ez utóbbiban nem vagy biztos, inkább szállj fel a sor legvégén. Ha hátizsákot viselsz, azt még felszállás előtt vedd le a válladról, és lógasd az egyik kezedben, így mások is elférnek majd - intelligencia kérdése, hogy nem felejted el a hátadon levő plusz tárgyat.

Ha estefelé a te kezedben is rendszeresen összegyűlik néhány szatyor, különösen ügyelj arra, hogy hogyan bánsz velük. Úgy vidd ezeket, hogy ne szakítsd ki a másik harisnyáját, ne nyomd szét a veséjét, ne folyjon ki a legalulra tett tej a másik cipőjére, nadrágjára. Hasonlóan fontos az esernyővel való bánásmód: az összecsukható vizes ernyőt tedd egy nejlonszatyorba, a hosszú nyelűt pedig összefogva, függőlegesen lefelé tartsd, majd otthon kinyitva megszárítod.

Hangoskodni itt sem illik!

Ne feledd: nem biztos, hogy az ismerősöddel vagy a barátoddal folytatott beszélgetésre mindenki kíváncsi a buszon vagy a metrón, ezért lehetőleg halkan trécseljetek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha síró, nyafogó gyerekkel érdemes beszédbe elegyedni, hátha az eltereli a figyelmét. Anyukaként semmiképpen ne szólj ilyenkor hangosan a gyerekre: egyrészt nem mindig vezet célra, másrészt az utasok között mindig akad legalább egy gyermekvédő, aki bármikor hajlandó vitába szállni a nevelési módszereiddel.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Mindennapi maceráink című könyve segített.

Görög Ibolya előző könyve, a Protokoll - az életem nagy sikert aratott: egy éven belül négy kiadást ért meg. Abban a könyvben a Miniszterelnöki Hivatal korábbi protokollfőnöke parlamenti emlékeit írta meg, és alapos tájékoztatást adott a hivatalos viselkedés szabályairól.
A nagy érdeklődésre való tekintettel ebben a kötetben a társas érintkezés ésszerű szabályait foglalja össze - az utcai viselkedéstől kezdve a kórházin át egészen az esküvőn betartandó szabályokig.

Kiadja az Athenaeum 2000 Kiadó.
Ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük