Így készült a középkori omlett: bárki elkészítheti a pontos receptet
A középkori recept nem a hagyományos omlett volt, de érdekesnek tűnik.
Nincs is finomabb reggeli, mint egy kellemes ízű, gőzölgő omlett: ezt nem csak napjaink embere gondolja így, hanem már a középkorban is örömest sütötték ezt az ételt. Receptje fenn is maradt.
A leírást egy 14. századi, 820 darab, jellemzően rövid recepteket kínáló szakácskönyv - szabad fordításban -, a Kincset érő előnyök és változatosság az asztalnál című kötet őrizte meg, azaz a Kanz al-fawāʾid fī tanwīʿ al-mawāʾid. Szerzőjének neve ismeretlen, ám azt tudni lehet róla, hogy szerette a hasát, ugyanis sok recept végére odaírta, hogy nagyon finom.
A középkori omlett receptje
A könyv 7. fejezetében a tojás sokoldalú felhasználásáról lehet olvasni. Itt található az omlettrecept, mely a ma ismertnél jóval gazdagabb, ugyanis több összetevőből áll, sült húst tartalmaz, és bizony kicsivel tovább is tart elkészíteni. Így szól.
Vedd a húst, aprítsd össze és főzd meg, majd újra törd össze, és zsíron süsd meg. A macedón petrezselymet vágd apróra, és a hússal együtt tedd egy tálba. Törd fel rá a tojásokat: adj hozzá csípős fűszereket, koriandert, aprított kenyeret és ceyloni fahéjat. Olívaolajon és szezámolajon süsd meg egy serpenyőben.
A serpenyő legyen kerek, magas oldalú, és olyan hosszú nyelű, mint egy merőkanál. Alacsony széntűzre kell állítani, és önteni bele néhány merőkanálnyi olívaolajat és szezámolajat. Várd meg, amíg az nagyon felforrósodik, majd öntsd bele a tojásos keveréket.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Minden omletthez használj 5 tojást, egy kis fűszert, valamint sült húst. Töltsd a keveréket a serpenyőbe, és addig süsd, amíg már nem látszik nedvesnek. Adj hozzá egy kis szezámolajat és olívaolajat, és időnként fordítsd meg, amíg el nem készül.
Noha a recept több mint 600 éves, és nem az általunk megszokott, érdemes kipróbálni, ha valaki kíváncsi, milyen ízeket fogyasztott a középkori ember. A sült húsos, különlegesen fűszerezett omlett kellő nyitottságot kíván, de aki szereti az izgalmas ételeket, annak igazi élmény lehet a kiadós fogás.
Főzési tippek a középkorból
Ha szeretnél még néhány középkori főzőpraktikát olvasni, ugorj a következő cikkre!
Hogy készült a középkori tejberizs, és mivel tisztították a tálakat? 6 praktikus tanács egy 10. századi szakácskönyvből
Elolvasom(Képek: Getty Images.)
OLVASD EL EZT IS!
- történelem
- érdekesség