10 ezer forintos bérelemést kap sok ember: te köztük vagy?
A kormány érzi, hogy egyes szakmákban nehéz a megélhetés. Marad a bérkompenzáció.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány 22 milliárd 294 millió forintot csoportosított át, hogy fedezze a költségvetési szerveknél dolgozók idei bérkompenzációját. Ez azt jelenti, hogy több ezer ember - rendőrök, kórházi alkalmazottak, tanárok - kaphatnak bérkiegészítést.

De mennyi jár pontosan? Lehet-e ettől függetlenül béremelés? Érzi a kormány, hogy baj van.

Kik és mennyit kaphatnak?

A költségvetési szerveknél dolgozók komoly bérkompenzációra számíthatnak idén is. Tavaly ennek mértéke átlagosan 9400 és 9700 forint közt ingadozott - előbbit a nonprofit szerveknél dolgozók kapták. Idén januárban ez átlag 9100 és 9600 forint közti havi összeg volt.

A legnagyobb tételt a gyógyító-megelőző ellátás területén dolgozók kapják, 3 milliárd 768 millió forint összegben. Az egyetemek és főiskolák alkalmazottaira 1 milliárd 943 millió, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központra 1 milliárd 775 millió forint jut.

A rendőrség részesedése 1 milliárd 737 millió, a honvédségé pedig 1,1 milliárd forint. A fővárosi, megyei kormányhivatalok és járási kormányhivatalok pedig 1 milliárd 259 millió forinthoz jutnak. Az 1 milliárdnál kisebb tételekből a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részesedése 720 millió, a bíróságoké 348 millió, míg az ügyészségeké 123 millió forint.

A személyi juttatásokon felül külön tétel még a munkaadókat terhelő járulékok és a szociális hozzájárulási adó, amely az előbbiek több mint egyharmada.

A kormány beismeri, rosszul keresnek az állam alkalmazottai

A bérkompenzációt az állam 2012-ben vezette be, de 2014 óta csak a közszférában dolgozók jutnak hozzá. Erre azért volt szükség, mert a kormány 2011-ben eltörölte az adójóváírás intézményét, ami a kisebb keresetűeknél komoly érvágás volt, egyszerűen kevesebb pénz maradt a zsebükben.

Hogy az eredetileg csak egy évre tervezett kompenzáció még idén is él, nem jelenti azt, hogy biztosan nem is lesz béremelés a közszféra dolgozói számára. Azt viszont valószínűleg jelzi, hogy a kormánynál is tisztában vannak azzal, hogy a tanárok, orvosok, ápolók, tűzoltók és még sokan másik a közszférában vészesen kevés pénzt vihetnek haza.

Orvos, tűzoltó, mentős és rendőr. Fontos szakmák, de nem jövedelmeznek túl jól. Te tudod, mennyit lehet velük keresni?

Ezt is szeretjük