Havonta több ezer forintot jelent, mégis kevesen tudnak róla
Az igényelhető összeg nagyobb részét nem használják fel, mert kevesen tudják, hogy igényelhetik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az adatok azt mutatják, hogy bár akár 20-30 milliárd forintot is spórolhatnának a krónikus betegek a személyi jövedelemadón keresztül, ennek az összegnek csak mintegy negyedét használják fel.

Valószínűleg kevesen tudnak csak arról, kiket érint a súlyos betegek adókedvezménye. Jóval szélesebb körről van szó, mint amire a legtöbben gondolnak, és akár évi 63 ezer forintot jelenthet a kedvezmény.

A kedvezmény nagy része beragad

A Világgazdaság írta meg, hogy bár a krónikus betegek adókedvezményét évről évre egyre többen veszik igénybe, az erre rendelkezésre álló összeg mintegy háromnegyed része mégsem kerül felhasználásra.

Pedig nem csak az olyan súlyos, mint a daganatos vagy a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők juthatnak a kedvezményhez, hanem például az ételallergiások vagy a cukorbetegek is.

Asztmások is kaphatják a kedvezményt

Bár a jövedelemadóról szóló törvény súlyosan fogyatékos személyekről szól, egy kormányrendelet tisztázza, hogy valójában sokkal szélesebb kört érint a kedvezmény.

Az értelmi fogyatékkal élők, látás-, hallás- vagy mozgássérültek is élhetnek a kedvezménnyel, csakúgy, mint a liszt- és laktózérzékenyek vagy éppen a cukorbetegek és asztmások. Ez összesen kétmillió embert fed le.

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott tájékoztatás szerint 2008-ban még alig több mint 67 ezren, 2013-ban már majdnem 119 ezren éltek a fogyatékosság és tartós betegség után igénybe vehető szja-kedvezménnyel. Ennek összege 2008-ban még évi 2,7 milliárd forintot tett ki, tavalyelőtt elérte a 6,6 milliárdot - írja a lap.

Évente 63 ezer forint spórolható meg

Persze szűkítheti a kört, hogy sok hasonló betegségben szenvedő ember nem dolgozik, így személyi jövedelemadót sem fizet. Ha viszont valaki betegsége mellett munkát vállal, érdemes odafigyelnie, ugyanis a NAV magától nem adja meg a kedvezményt, azt igényelni és igazolni is kell.

A rendelet alapján a mindenkori minimálbér 5%-a igényelhető vissza. Ez egy évre idén 63 ezer forintot jelent, havonta pedig 5200 forintot. Az igényléshez orvosi igazolásra van szükség. Ezt öt évig kötelező megőrizni. Ha gyógyíthatatlan betegségben szenved valaki, akkor többet nem kell megújítania az igazolását. Visszamenőleg is igényelhető a kedvezmény.

Ezt is szeretjük