Sokan nem tudják, de hamarosan pénzt fognak veszíteni
Az időben fel nem használt juttatások elvesznek, így mindenképp fel kell őket használni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többet költ a magyar SZÉP-kártyával, de még így is komoly összegek ragadnak bent azért, mert nem használják fel a munkavállalók időben a cafeteriát.

Tavaly 1,3 milliárd forintot utaltak vissza a munkáltatóknak, idén azonban úgy tűnik, kevesebb juttatás marad felhasználatlanul. Azt is eláruljuk, meddig kell elkölteni a kártyán lévő összegeket, hogy ne vesszenek el.

Két fontos határidőt kell megjegyezned

Az azenpenzem.hu portál információi szerint még 2,7 milliárd forint vár felhasználásra azok körében, akik munkáltatójuktól SZÉP-kártyára kapják a béren kívüli juttatást. A pihenőkártyával kapcsolatban érdemes tudni, mik a felhasználás határidői, különben könnyen elbukhatod a rajta lévő összegeket.

Maga a kártya, amit a banktól kapsz, és amire havonta feltöltésre kerül a béren kívüli juttatás összege, öt évig érvényes. Eddig lehet vele fizetni étteremben, szállodákban, utazási irodákban. Ugyanez vonatkozik a társkártyára, amit a családtagok számára lehet igényelni.

A másik fontos határidő a május 31. A cafeteria-keret az utalást követő második naptári év május 31-ig érvényes és felhasználható. Idén májusban tehát a 2013-ban utalt összegek járnak le.

Ha folyamatosan használod a kártyádat, nincs miért aggódni, a fizetés ugyanis úgy történik, hogy mindig a legkorábban utalt összegből vonja le a rendszer a költést.

A bankok figyelmeztetni fognak

A lejárt összeget a bank visszautalja a munkáltató számára. Korábban ezt a bankok nyelhették le, de amióta vissza kell utalniuk a munkaadónak, már serényen figyelmeztetik az ügyfelet, ha közeleg a határidő, és még nem használta fel a keretet.

Az OTP ügyfelei e-mail üzenetekre számíthatnak, de a legnagyobb hazai bank a munkáltatókon keresztül is ösztönöz a felhasználásra. Az MKB legutóbb március 27-én írt e-mailt az ügyfeleknek, de ezt május végéig még tíz alkalommal megismétlik - tudta meg az azenpenzem.hu.

Tavaly egyébként 1,3 milliárd forintot nem használtak fel az ügyfelek a SZÉP-kártyákról, ami idén ennél valamivel kevesebb is lehet. Tavasszal amúgy is megszaporodnak az utazások, így sokan az utolsó pillanatokban döntenek a lejáró összegek felhasználásáról.

Ezt is szeretjük