Életek múlhatnak a pénz hiányán, de a Fidesz másra költene
Százmilliós gépeket kellene vásárolni a kórházaknak, miközben alapvető dolgokkal van gond.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz képviselői csoportja is támogatja Kocsis Máté ötletét arról, hogy minden 12 és 18 év közti gyereknél évente egyszer drogtesztet végezzenek. A szakemberek szerint is teljesen felesleges eljárás rengeteg pénzt emésztene fel, miközben a teszteket végző egészségügy más, filléres problémákkal küzd.

A mentők, a háziorvosi rendelők és a kórházak is komoly gondokkal kénytelenek szembe nézni nap mint nap.

43 milliárd forint menne el évente a tesztre

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint a kötelező drogteszt jó ötlet a 12 és 18 évesek körében. Bár Kocsis Máté józsefvárosi polgármester javaslatában a politikusok és az újságírók mintavétele is szerepel, Rogán szerint a jogi környezet miatt nem biztos, hogy ez utóbbi két foglalkozáskör esetében is megvalósítható az ötlet.

A Borsonline-nak Zacher Gábor toxikológus számolt egy kicsit, hogy mégis mire kell készülnie a magyar egészségügynek arra az esetre, ha tényleg törvénnyé válik az abszurd elképzelés.

Zacher megjegyzi, hogy egy teljes körű teszthez egy 100-150 millió forintot érő készülékre van szükség, amelyből jelenleg három darab található az országban. Ezen aztán leletenként 60-100 ezer forintos költséggel lehetne vizsgálatokat végezni. 12 és 18 év közötti tinédzserek száma Zacher számításai szerint 725 ezerre tehető.

A 2011-es népszámlálás adatai alapján nagyjából valóban ennyien eshetnek a korosztályi besorolás alá. Évi egy teszttel számolva fejenként így 43,5 milliárd forintot vinne el a tizenévesek ellenőrzése, de még ekkor is nyitott marad a kérdés, hogyan szorítja ez vissza a droghasználatot, mennyire lesz ez eredményes.

Filléres gondok az egészségügyben - a megoldás várat magára

A nol.hu hétfői cikke szerint egy múlt heti halálesettel kapcsolatban lefolytatott vizsgálat szerint szükség volt arra, hogy a mentőszolgálat főváros körüli településeken szolgáló egységeit Budapestre irányítsák. A cikk kocsi- és munkaerőhiányról számol be, állítólag olyan is van, hogy több autó kényszerül a garázsban maradni műszaki problémák miatt.

Mint arról korábban már mi is beszámoltunk, az egészségügyből több százmilliárd forint hiányzik. A kezdő szakorvosok bére nagyon alacsony, ezért egyre nagyobb gond az elvándorlás. A kormány óvatos reformokba kezdett, elsőként a háziorvosi ellátást alakítanák át.

A pénzhiányból fakadó probléma a várólisták hosszúsága is. A parlament szavaz arról, hogy mennyi pénzt kapjanak a kórházak bizonyos feladatok végrehajtására. Mivel a költségvetésben található források elég szűkösek, akár évekig is várhat egy beteg a fontos műtétre.

Fotó: Facebook.com/Országos Mentőszolgálat

Ezt is szeretjük