Koronavírus: fontos dologra hívták fel a figyelmet a hivatalos honlapon

Több országban emelkedik a fertőzöttek száma, a járványügyi készültséget fenn kell tartani.

tavolsagtartas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Továbbra is lecsengőben a járvány, de a készültséget fenn kell tartani - írta a koronavirus.gov.hu szerdán a honlapján. Hozzátették: fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a lélegeztetett betegek száma. Az esetleges helyi, csoportos fertőzéseket az operatív törzs, a járványügyi hatóság fokozott figyelemmel kíséri, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

A járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani, ugyanis több országban emelkedik a fertőzöttek száma - szögezték le. A koronavirus.gov.hu szerda reggeli adatai szerint Magyarországon öttel, 4210-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 589, immár negyedik napja változatlanul. 2885-en már meggyógyultak.

Koronavírus most, a szomszédos országokban

Eközben Romániában meghaladta szerdán a 30 ezret az azonosított koronavírus-fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint 555 újabb koronavírus-fertőzést vettek nyilvántartásba az utóbbi napon.

Romániában eddig egyszer, a járvány áprilisi, első tetőzése idején, április 11-én haladta meg az 500-at a napi esetszám, akkor 523 fertőzést diagnosztizáltak. A hatóságok a távolságtartási és beltéri maszkviselési szabályok betartására szólították fel a lakosságot a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében, a szabálysértőket bírságolással próbálják fegyelmezni.

Szlovéniában a kabinet által közzétett legfrissebb, keddi adatok szerint az azt megelőző 24 órában 23 újabb esettel 1739-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Mario Fafangel, a népegészségügyi intézet fertőző betegségekkel foglalkozó központjának igazgatója elmondta: az elmúlt két hétben 9,85 főre emelkedett a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma az országban.

Ez eléri azt a küszöböt, amelyet Szlovénia más országokkal szemben állított mércéül. Ljubljana úgynevezett sárga listára teszi azokat az uniós országokat, ahol ez a mutató eléri a tízet, és ezen országokból a Szlovéniába való beutazáshoz 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér.

A cikk az ajánló után folytatódik

Horvátországban ismét megugrott a koronavírussal fertőzöttek napi száma. Az arány június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Június végén ismét szigorítottak a szabályokon.

Ausztriában hétfőn ismét ezer fölé emelkedett a még kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma. Az egészségügyi minisztérium aznapi jelentése szerint 1012 aktív beteget tartottak nyilván, és 85 új esetet diagnosztizáltak. Közülük a legtöbben Felső-Ausztriában, illetve Bécsben vannak.

Thomas Stelzer, Felső-Ausztria tartományi vezetője elrendelte, hogy ismét tegyék kötelezővé a járvány elleni küzdelemhez szükséges óvintézkedések egy részét. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán bejelentette, hogy Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra.

Ukrajnában az elmúlt napokhoz képest hétfőre jóval kevesebb új koronavírusos beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma viszont velük együtt így is átlépte már a 49 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. Az országban adaptív, azaz régiónként eltérő karanténszabályok vannak érvényben.

Fotók: Getty Images

Hol van a legnagyobb esélye, hogy elkapd a koronavírust?

A különböző helyszíneken ugyanakkor - részben azok adottságai, részben a szabályok miatt - eltérő eséllyel fertőződik meg az ember. Ezeket a helyeket egytől tízig terjedő skálán osztályozták aszerint, hogy mennyi az esélye, hogy adott szabályok betartása mellett ott elkapjuk a vírust.

Ezt is szeretjük