Óriási lehet a különbség a fertőzöttek valós száma és a hivatalos adatok között
Gulyás Gergely szerint a koronavírus-fertőzöttek számát nem lehet pontosan meghatározni.

maszkos-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusos betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80%-ánál tünetmentes a vírus jelenléte - mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: bár a kormány ezután is közli a pontos számokat, azok az egész világon, így Magyarországon is fenntartásokkal kezelendők. Hangsúlyozta: a következő napokban vélhetően ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma. Kijelentette: Magyarország más országokhoz képest a fertőződés egy korábbi szakaszában hozta meg a terjedés lassítását célzó intézkedéseket.

Kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását. Gulyás Gergely elárulta: a kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítani. Ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg.

A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított - hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés. Hozzátette: remélik, hogy erre képes lesz a Ház, nem számolnak vészforgatókönyvvel, de azért azt is elkészítik.

Így kezdődhetett a járvány

Új részleteket tártak fel a koronavírus eredetéről. Egy 55 éves páciens lehetett az első, akit november 17-én megfertőzött a vírus.

Ezt is szeretjük