Találkoztál koronavírusos beteggel az elmúlt 2 hétben? Egy magyar alkalmazás meg tudná mondani
Akár már napokon belül elkészülhet a fejlesztés, ami sokat segíthet a járvány terjedésének lassításában is.

koronavirus-mobil1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos az új koronavírus-járvány már szinte a világon mindenkit érint: több százezer fertőzött van, és már a húszezret is meghaladta az elhunytak száma, de munkahelyek elvesztése és gazdasági problémák is írhatók a vírus számlájára.

A legaggasztóbb az egészben, hogy senki nem látja a rögös út végét: vajon hány hónap múlva tér vissza az élet a normális kerékvágásba? Még hány ember fog megbetegedni? Ezekre a kérdésekre senki nem tudja a választ, de aki csak teheti, próbálja kivenni a részét a koronavírus elleni harcban.

Magyar fejlesztésű alkalmazás segíthet

A budapesti székhelyű Visual Cortex Kft. már néhány napon belül befejezheti annak az alkalmazásnak a fejlesztését, ami a felhasználóknak segít megállapítani, hogy vajon az elmúlt 14 napban érintkeztek-e koronavírusos beteggel. A család és a barátok körében könnyű visszanyomozni és értesíteni őket, ha valaki esetlegesen megbetegedne, azonban a boltost, vagy aki mellettünk állt a villamoson, már nem ilyen egyszerű. Erre való az applikáció, ami a telefon helymeghatározó funkcióját használja annak követéséhez, hogy ki mikor merre járt, és ez alapján tudja értesíteni a többi felhasználót, ha egy koronavírusos beteg közelében tartózkodtak az elmúlt két hétben.

koronavirus-mobil2
Fotó: Eva Blanco / Getty Images Hungary

A VirusContact nevű app nem csak magyar felhasználók számára készül: a cég egy nagy, ismert egészségügyi szervezettel szeretne partneri kapcsolatba lépni, jelenleg is keresik, aki segíthet nekik ebben. Hiszen így az emberek is sokkal bizalmasabban használnák a fejlesztést, még úgy is, hogy az nyílt forráskódú, amit bárki megvizsgálhat, nincs benne kártékony kód vagy zsarolóvírus. Az IT-cég akár a WHO számára is odaadná az ötletet és a megvalósítást, ezzel segítve, hogy minél több emberhez eljusson - írja a Portfolio.hu.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az app teljesen anonim, a diagnosztizált beteg jelzi, hogy koronavírusos, és az alkalmazás értesít minden olyan felhasználót, aki az elmúlt tizennégy napban tíz méternél közelebb tartózkodott hozzá. Arra viszont a fejlesztők is felhívják a figyelmet, hogy aki hamis adatokat ad meg az alkalmazás használata közben, az bűncselekményt követ el.

Budapest legforgalmasabb utcája is kong az ürességtől

Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére az otthon maradás jelenleg a leghatékonyabb és szinte az egyetlen dolog, amit bárki tehet. Ennek, valamint a turizmus visszaesésének eredményeképpen mára az ország egyébként forgalmas közterületei is szinte teljesen elnéptelenedtek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük