Gulyás Gergely: Az OMSZ vezetőit a téves előrejelzés nélkül is elbocsátották volna
A Kormányinfón többek között szóba került a magyar energiaellátás, az OMSZ vezetőinek elbocsátása és a Vodafone Magyarország felvásárlása is.

D  YT20220730011
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szokatlan időpontban, ma 13 órakor tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A Kormányinfót megelőző kormányülésen Orbán Viktor a szabadsága miatt ez alkalommal nem vett részt, Semjén Zsolt vezette azt. 

A Kormányinfón többek között szóba került a magyar energiaellátás, az OMSZ vezetőinek elbocsátása és a Vodafone Magyarország felvásárlása is. 

76 téli napra elegendő gáz van a magyar gáztárolókban

A miniszter szerint biztosított a magyar energiaellátás, a jelenlegi igényeket ki tudják elégíteni, és folyamatosan tárgyalnak további beszerzésekről. A rezsicsökkentés módosítása elfogadását követően azonban nem volt nyilvánvaló, hogy hogyan számolják a földgázfogyasztásban a 1729 köbméterben meghatározott átlagfogyasztást, hiszen a különböző helyekről beszerzett földgáznak különböző a fűtőértéke. A kormány úgy döntött, hogy a fűtőértéket 63 ezer megajoule fölött állapítja meg, így tehát a felhasználók még a leggyengébb fűtőértékű gázból is elfogyaszthatják az 1729 köbmétert.

GettyImages-1394039015
Fotó: Olga Rolenko / Getty Images Hungary

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek menesztéséről a miniszter azt mondta, hogy az a tűzijátékkal kapcsolatos téves előrejelzés nélkül is megtörtént volna, mert más problémák is voltak az OMSZ vezetőivel. Gulyás szerint korábban is látszódtak különféle kompetenciahiányok az OMSZ vezetőinél. A kormány tehát teljesen egyetért a Palkovics László döntésével. 

A miniszter leszögezte, hogy vizsgálóbizottságra nincs szükség az ügyben, mert nem volt kommunikációs probléma. Politikai nyomásgyakorlás nem volt.

Gulyás Gergely a Vodafone Magyarország felvásárlásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a kormány célkitűzése az volt, hogy az energiaszektorban, a médiában, a bankszektorban, a távközlésben és a kiskereskedelemben valósítsák meg, hogy ezek minimum felerészben, de lehetőleg többségében magyar tulajdonok legyenek. Ez eddig sikerült három területen, most nagy lépést tettek afelé, hogy a negyediken is sikerüljön. A miniszter szerint a vásárlás profitot fog hozni. 

A kórházakat és szociális intézményeket nyitva kell tartani, válaszolt a miniszter az iskolák magas energiaárak miatti bezárásával kapcsolatos kérdésre. A tanárhiánnyal kapcsolatosan Gulyás úgy fogalmazott, hogy az oktatás folyamatosságát semmi nem veszélyezteti. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy jól állnak a magyar gáztározók, és jelenleg 3,8 milliárd köbméter gázt tárolnak bennük, ami 76 téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan, de csak a lakossági felhasználást nézve több mint fél évre elég lenne. 

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a kormány az Európai Bizottság kéréseinek megfelelően tíznél több törvényt fog módosítani. Azt, hogy melyek ezek a törvények, a miniszter nem akarta kifejteni.

7 dolog, ami zabálja az áramot és a gázt: ezeken foghatod meg az egekbe szökő rezsit

Nagyon fontos, hogy az ember alaposan végiggondolja, milyen gépek és eszközök vannak az otthonában, amelyek esetleg túl sok áramot, illetve gázt fogyasztanak, amennyiben nem működnek jól, vagy nem használjuk őket megfelelően. A következő listában ilyen potenciális számlahizlalókat sorolunk, melyekkel fontos egyenként foglalkozni.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Ezt is szeretjük