Gulyás Gergely: Meghosszabbítják a benzin-és élelmiszerárstopot

A mai kormányinfón közölték a kormány új döntéseit.

Kormányinfó 2022-09-17
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma 13 órától adott tájékoztatást a kormány legfrissebb döntéseiről. 

A kormány egész napos ülést tart. A délelőtt elfogadott javaslatokat ismertette Gulyás Gergely és Nagy Márton.  A kormányinfón szó esett a benzin-és élelmiszerárstopról, a kis-és középvállalkozások támogatásáról, illetve gyármentő-és munkahelyvédelmi programról.

Meghosszabbítják a benzin-és élelmiszerárstopot

- Az uniós szankciók brutális áremelkedéshez vezettek, különösen az élelmiszerek ára nőtt, de a benzin és dízel ára is jelentősen emelkedett. Ebben a helyzetben a kormány legfontosabb feladatának a családok megvédését tartja. Amíg a szankciók érvényben vannak, nem lehet kivezetni az árstopokat.

-A rendkívüli helyzetre tekintettel meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot, és a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják
- jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

D MTZ20220908008
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gulyás kiemelte, hogy a rendkívüli helyzetben a kormány legfontosabb célja a családok védelme. A miniszter elmondta, ezért marad az árstop, és ez az oka annak, hogy  rezsicsökkentet árat fizethetnek azok, akiknek fogyasztása átlagos tartományba esik.

-Ha az energetikai szankciók kivezetéséről döntene az Európai Unió, már másnap felére csökkene a gáz és olaj ára – jelentette ki a miniszter.

A családok mellett a vállalkozások is bajba kerülhetnek az óriási energiaköltségek miatt. Éppen ezért támogatási programot fogadott el a kormány, úgynevezett energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak.

Ez érvényes minden olyan vállalatra, aminek az energiaköltsége 2021-ben elérte a nettó 3 százalékot, mert Nagy Márton szerint efölött tekinthető valaki energiaintenzívnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Emellett a feldolgozóipari kis-és középvállalkozásokat is támogatják október 1-jétől a működési költség és beruházási költségnél is, cserébe azt kérik tőlük, hogy őrizzék meg a munkahelyeket.

Két másik programról is tárgyalt a kormány, amelyekről a következő hetekben dönt. Gyármentő-programot indítványoztak, melyben a kormány támogatja az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását.

Ezenkívül új munkahelyvédelmi programot indítanak, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.

Gulyás Gergely: az állami intézményekben 18 fok lesz

A tájékoztatón szó esett többek között az energiaellátás helyzetéről, a tűzifaprogramról, a távhőről, az állami intézmények fűtési korlátozásáról és az árstopokról is.

Gulyás Gergely: az állami intézményekben 18 fok lesz

A tájékoztatón szó esett többek között az energiaellátás helyzetéről, a tűzifaprogramról, a távhőről, az állami intézmények fűtési korlátozásáról és az árstopokról is.

Elolvasom

Képek forrása: MTI Fotóbank

Ezt is szeretjük