Gulyás Gergely: az állami intézményekben 18 fok lesz

A tájékoztatón szó esett többek között az energiaellátás helyzetéről, a tűzifaprogramról, a távhőről, az állami intézmények fűtési korlátozásáról és az árstopokról is.

A kormány 25 százalékos gázcsökkentést ír elő az állami szerveknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma 10 órától adott tájékoztatást a kormány legfrissebb döntéseiről.

A kormányinfón szó esett többek között az energiaellátás helyzetéről, a tűzifaprogramról, a távhőről, az állami intézmények fűtési korlátozásáról és az árstopokról is.

A kormány 25 százalékos gázcsökkentést ír elő az állami szerveknek

A tegnapi kormányülésen a kormány a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelte, kezdte a tájékoztatót Gulyás. Egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, és árproblémák vannak, a szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mondta el újra a miniszter, aki hangsúlyozta, hogy a gázzal kapcsolatos ellátási problémák Magyarországot pillanatnyilag nem érintik.

A magyarországi gázfogyasztás csökkentése érdekében a kormány 25 százalékos gázcsökkentést ír elő az állami szerveknek a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével.

D MTZ20220908008
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A tűzifaprogram jövő hét közepétől kezdődik, derült ki. A szaktárca elvállalta, hogy mindenkinek, akinek van igénye rá, annak 10 köbméter tűzifát biztosít a fűtési szezon kezdetéig. A miniszter elmondta, hogy a rendelkezésre álló fa bőven elég lesz. A fát majd közvetlenül az erdőgazdaságoktól lehet megvenni a jövő héttől, a kormány hamarosan közzé fogja tenni, hogy pontosan mely helyszíneken. A tűzifaprogramban vásárolható rönkfák lényegesen olcsóbbak, mint a Tüzépen kapható tűzifák. Az állami erdőgazdaságok különböző fatermékeire hatósági árat fog megállapítani a kormány.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a távhőárak nem fognak változni a lakossági fogyasztók számára. A kormány programot indít arra, hogy mérőórával lássanak el minden távhővel működő lakást. 

A miniszter megerősítette, hogy az állami intézményekben el fogják rendelni a fűtés korlátozását, így az irodákban nem lehet melegebb 18 foknál. A 18 fokos döntés a központi és helyi államigazgatási szervekre vonatkozik, az iskolákkal kapcsolatban még nem döntött a kormány. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A MVM Gulyás szerint nem kommunikált tisztán arról, hogy hogyan működik a jelleggörbe a havonta diktáló gázfogyasztóknál, pedig a kormány erre megkérte őket. Ezért fordulhatott elő, hogy többen meglepődtek a számlákon. 

Gulyás egyeztet a Megyei Jogú Városok Szövetségével az önkormányzatok spórolásával kapcsolatban. A cél az, hogy működjenek az iskolák és az óvodák. Végszükség esetén az önkormányzatok hitelt is felvehetnek. 

A benzin- és élelmiszerárstopok sorsáról a következő kormányülésen dönt majd a kormány.

Ennyibe kerül majd egy átlagos vidéki ház fűtése télen: nem sok jóra lehet számítani

Körülbelül ennyibe fog kerülni egy Kádár-kocka fűtése az idei télen, amikor a gáz nagy részét piaci áron kell hozzá megvásárolni.

Ennyibe kerül majd egy átlagos vidéki ház fűtése télen: nem sok jóra lehet számítani

Körülbelül ennyibe fog kerülni egy Kádár-kocka fűtése az idei télen, amikor a gáz nagy részét piaci áron kell hozzá megvásárolni.

Elolvasom

Képek: MTI/Máthé Zoltán

Ezt is szeretjük