Megunta, hogy kövér, egy évig egy falatot sem evett: a felére fogyott a férfi
Bár a módszer működött, az orvostudomány és a józan ész azt diktálja, ezt senki ne próbálja ki otthon.

fogyas koplalas 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1965 júniusát írtuk, amikor egy skót férfi - nevét kérésére nem hozták nyilvánosságra - besétált egy dundee-i kórházba azzal a feltett szándékkal, hogy megszabaduljon drasztikus túlsúlyától. Merthogy 207 kilót nyomott.

Emberünk remekbe szabott tervvel készült, és fogyókúrás praktikák helyett egy végtelenül egyszerű módon akart lefogyni: éhezéssel. Ezért volt szüksége orvosokra, hogy szó szerinti koplalása zavartalanul, mégis felügyelet alatt történjen. Egy évvel és 18 nappal önkéntes bevonulása után 82 kilósan távozott a kórházból. Ugyanakkor az efféle böjtölés korántsem gyerekjáték, ezért történetére inkább tekints elrettentő példaként, és helyette törekedj az egészséges, szélsőségektől mentes életmód kialakítására.

A koplalás veszélyei

A Postgraduate Medical Journal feljegyzései szerint, bár a férfi a böjt ideje alatt végig felügyelet alatt állt, vagyis bár egy falatot sem evett, a folyadékpótlás mellett megkapta a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, széklete így is csak negyven-ötven naponta volt. Ezen kívül más fizikai mellékhatást, vagy szervi károsodást nem tapasztaltak.

Nem ez az egyetlen veszélye az önsanyargatásnak, ugyanis az orvostudomány látott már olyan esetet, amikor valakinek a szíve egyszerűen felmondta a szolgálatot, de az is megesett, hogy a szervezetet sokként érte a koplalás utáni táplálék.

Mikor tör rád az éhség, ha böjtölésbe kezdesz?

A glükóz az étrendben leggyakrabban előforduló cukor, ami önmagában is ott van az ételekben, de az emberi szervezet szintén képes az előállítására, elvégre az egyszerű cukor elengedhetetlen az életben maradáshoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyjából nyolc óra kell, hogy a táplálkozással bevitt glükóz kiürüljön a szervezetből, illetve további 36-48 óra a glikogénnek. Utóbbit a szervezet plusz energiafelszabadítás céljából glükózzá alakítja. Körülbelül háromnapos koplalás után minden glükóztartalék kimerül, az ember pedig ilyentájt érez elviselhetetlen éhséget.

Ha nem jut energiához, a szervezet belekezd az izmok és a testzsír lebontásába, az így nyert erőtartalékból pedig addig elvegetál, amíg a zsírtartalékok is elfogynak. Csak összehasonlításképp, egy 70 kilós férfi körülbelül 8000 kilojoule-nyi energiát raktároz glikogén, illetve további 400 ezret zsír formájában. El lehet képzelni, hogy ekkora túlsúllyal a férfinak mekkora tartalékai voltak. Aki egyébként fogyása után öt évvel tett látogatást a kórházban, és mindössze hét kilót hízott az éhezés beszüntetése óta.

Nézd meg ezt is - Egykor kövér volt, de Disney-herceg lett belőle

Mindannyiunk életében van legalább egy fordulópont, ami mindent megváltoztat. Hogy jó vagy rossz irányba, az most nem fontos, a lényeg, hogy az embernek időnként választania kell feladás és cselekvés között. Ha azt gondolod, hogy önerőből képtelenség így megváltozni, akkor olvasd csak el Jeffrey történetét. Úgy tűnik, csodák nemcsak a mesében léteznek.

Képek: Pixabay, Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük