Szűznemzéssel jött világra a súlyosan veszélyeztetett faj két egyede: most történt ilyen először a világon

Egészen különleges esemény történt nemrég a súlyosan veszélyeztetett fajjal, ilyenre még nem volt példa.

GettyImages-1289881423
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A San Diego Állatkert Vadvilág Szövetségének tudósai október utolsó hetében különleges eseménynek voltak szemtanúi. Először történt meg a világtörténelem során, hogy két kaliforniai kondorkeselyű szűznemzéssel kelt ki a tojásból.

Igazi csodának számít az esemény, tekintve hogy jelenleg is nagy erőkkel küzdenek a súlyosan veszélyeztetett ragadozó madár megmentése érdekében.

Kondorkeselyűk Kaliforniában

A 20. század végére jóformán teljesen eltűntek Észak-Amerikából a nagy testű, nemes madarak. Mindezt többek között az okozta, hogy akkoriban még nem tiltották a vadászok körében az ólomtartalmú lőszerek használatát. A kondorkeselyűk pedig dögevők lévén az így elhullott tetemeket elfogyasztották, majd sorban pusztultak el ólommérgezésben - egyébként betiltását Kalifornia akkori kormányzója, Arnold Schwarzenegger rendelte el a kondorkeselyűk territóriumában, tehát gyakorlatilag egész Kaliforniában.

GettyImages-170133893

Még ezt megelőzvén, amikor már csak 4-5 egyedet tartottak számon, a faj utolsó tagjait hosszas jogi procedúra után az állatvédők befogták, hogy elindíthassák tenyészprogramjukat a faj megmentése érdekében.

A projekt olyannyira sikeres volt, hogy a jellegzetes kinézetű, ikonikus madarakat újból szabadon engedhették, és bár most is óvó tekintettel kísérik életüket, már jóval többen repülnek Kaliforniában, mint korábban.

A faj megmentésének hihetetlen története jól tükrözi, miért annyira meglepő és örömteli hír, hogy épp a kondorkeselyűknél dokumentáltak úgynevezett partenogenezist, azaz szűznemzést. Ez azt jelenti, hogy hím egyed nélkül pusztán a nőstény meg nem termékenyített tojásaiból keltek ki a fiókák, mintha csak az élet utat tört volna magának.

A cikk az ajánló után folytatódik

Külön érdekesség, hogy az anyamadár két ivarérett hímmel is párosodhatott volna a tojásrakás időszaka előtt, mégsem tette meg. Tehát ez a fajta szűznemzés nemcsak az első, amit kondoroknál dokumentáltak, hanem a tekintetben is a legelső, hogy olyan madárfajnál történt meg, ahol a nősténynek lehetett volna párja is.

Így tűnnek el fokozatosan a Föld színéről a vadállatok

Nem mindennapi képeken láthatod a veszélyeztetett állatok helyzetét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük