A köldökcsakra betegségei: a hasra hízástól a kisebbségi érzésig

Gyomorfekélytől, cukorbetegségtől szenvedsz? Emésztési problémáid vannak? A testi tünetek kivizsgálása után érdemes spirituálisan is megnézni, mivel lehet a gond.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hét csakra speciális hely testünkön, ahol különösen érezzük energiáinkat, ahol felvesszük és feldolgozzuk a külvilág impulzusait. A csakrák a test erőközpontjai, melyek olyan összefüggő rendszert alkotnak, mint a naprendszer.

A hét csakra hét archetipikus tudati állapotnak is megfelel, amelyek szorosan kötődnek az emberi test bizonyos helyeihez. Ezek a testi helyek és a tudatállapot kommunikálnak egymással. Az elnyomott érzések feszültség formájában a test meghatározott területein jelennek meg. Így például a félelem a nyakban összpontosul, az együttérzés a szívcsakrában.

A hét csakra elhelyezkedése

 • Gyökércsakra: energiáját a gerincoszlop végén, a farokcsontnál lehet érzékelni. 
 • Szexcsakra: energiáját a keresztcsontnál érzékelhetjük. 
 • Köldökcsakra: a köldök fölött vagy alatt tapasztalható az energiája. 
 • Szívcsakra: a mellkas közepén, a szív, de leginkább a harmadik mellkasi csigolya magasságában lehet érzékelni. 
 • Torokcsakra: energiáját a legtöbben a torkuk alján érzékelik, ahol a kulcscsont kezdődik. 
 • Homlokcsakra: a harmadik szem energiáját leginkább a szemöldökök között érzékelhetjük. 
 • Koronacsakra: ennek a csakrának a legnehezebb érzékelni az energiáját, mely a koponya közepén, a kutacsoknál található.

A köldökcsakra

A köldökcsakra az én energiáit fejezi ki, és érzéseidet irányítja. Ezoterikusan ez azt jelenti, hogy a köldökcsakrához az érzelmi, az asztráltest kapcsolódik. Pszichológiailag e csakra azt a síkot jelenti, ahol az ember tudatába kerül érzéseinek. A köldökcsakra szintjén szembesülsz árnyékoddal, tehát a jó és a rossz, a hatalom és az alávetettség polaritásával. A köldökcsakra energiáinak segítségével vívod meg csatáidat a külvilággal és belső világoddal is. Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. Mindebből következik, hogy az önbizalom, az egoizmus és a nárcizmus is a köldökcsakrához tartozik.

A köldökcsakra betegségei

E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél a saját erejétől. Így elnyomott agressziója önmaga ellen irányul, és hosszú távon fekélyt okoz. Ha valamit nem veszel észre vagy nem akarsz meglátni, annak gyakran a köldökcsakrádhoz van köze. A köldökcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ebben az esetben a hasi szervek és különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fizikai megbetegedések

 • Cukorbetegség: A pszichológiai vizsgálatok szerint a cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. A cukorbetegség és más, a csakrához tartozó betegségek megelőzésére ajánlottak a küzdősportok.
 • Emésztési problémák: Agresszióra utalnak. Az emésztés során a külvilágot veszed magadhoz, amiből azt tartod meg, ami táplál, a többit pedig kiválasztod. A köldökcsakra szintjén ugyanígy mennek végbe a testi-lelki folyamatok.
 • Epepanaszok: Elnyomott dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit le kell építeni. Itt is ajánlatos küzdősportokat űzni.
 • Evési problémák: Itt különösen azokról az evési problémákról van szó, amelyek elhízáshoz vezetnek. Azt már mindenki megtapasztalta, hogy az evés vigasztal, az édesség pedig szeretetpótlék. Elsősorban meditációval segíthetsz problémádon, és tudatosan figyelj étkezésedre!
 • Gyomorégés: Ilyenkor feljön valami, valamit meg kell emészteni. Ez azt jelenti, hogy a lelki problémák nem dolgozódtak fel. E betegség tünetei azt mutatják, hogy valami savanyú feltör alulról, a tudatalattiból.
 • Gyomorfekély: Gyakran nem jutnak kifejezésre az aggodalmak és a félelmek. Ezért nem is emésztődnek meg, ami azt jelenti, hogy nem kerülnek tudatos feldolgozásra, feloldásra. A gyomorfekély másik oka a befogadóképesség túlbecsülése.
 • Hízás hasra: A nagy pocak azt szimbolizálja, hogy az illető védeni szeretné köldökcsakráját. A csakra bezáródik, ha egy záróréteggel – zsírpárnával – veszik körbe. A zsírréteget legtöbbször a meg nem emésztett érzések hozzák létre. Az érintett bánatában eszik és iszik túl sokat.
 • Májbetegségek: A rosszkedvvel függenek össze. Elsősorban az elnyomott dühre kell gondolni, ez okozza a rosszkedvet. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi.
 • Rekeszizom-problémák: A köldökcsakra tipikus problémájának tekinthetők, és a túlzott aggodalomra vezethetők vissza.
 • Szemproblémák: A szem problémái legtöbbször azzal függnek össze, hogy valamit nem szeretnél meglátni.

Általános tanácsok a köldökcsakra működésének optimalizálásához

 • Szembesülj saját árnyoldaladdal, például álmaid feldolgozása révén.
 • Fejezd ki agressziód játékosan vagy sport által. 
 • Hordj meleg, sárga tónusú alsóneműt, és használj hasonló színű ágyneműt. 
 • Meditálj égő gyertyára.

Lelki megbetegedések

 • Harag: Ha a harag tudattalanul fejeződik ki, és ural téged, akkor ez egyértelműen a köldökcsakra zavarára utal. Ezzel ellentétes a „szent harag”, amit tudatosan fejezhetsz ki, ez pedig tisztítja a köldökcsakrádat.
 • Hatalmi visszaélések: A gyenge köldökcsakrára vezethető vissza. Csak a harmonikusan működő köldökcsakra segít abban, hogy a hatalmat szociális felelősséggel összekötve gyakorold.
 • Hisztéria: Ebben az esetben a köldökcsakra félrecsúszott energiái nyilvánulnak meg.
 • Kisebbségi érzés: Ha gyakran lép fel, akkor meggyengült a köldökcsakrád. A küzdősportok hosszú távon feloldják a kisebbségi érzést. Ha mégsem, akkor mindenképpen ajánlatos pszichoterapeutához fordulnod.
 • Szégyenlősség: Arra utal, hogy a köldökcsakrában kevés energia van.
Cikkünk Klausbernd Vollmar: A csakrák című könyve alapján készült
A köldökcsakráról, betegségeiről, kezeléséről részletesen olvashatsz ebben a nagyszerű könyvben. Segít lehetőségeid jobb kihasználásában és életed értelmének teljesebb felismerésében. A könyvben található, otthon végezhető gyakorlatokkal megoldhatod problémáidat, és részletes, átfogó képet kapsz a csakrákról is. Kiváló gyakorlati kézikönyv mindazok számára, akik betegségeikkel és problémáikkal szeretnének végérvényesen leszámolni, és szívesen változtatnak életmódjukon a boldog és egészséges életért.
Kiadó: Bioenergetic
Ezt is szeretjük