Egy egyszerű pszichológiai trükk, amiről azt kívánjuk, bárcsak ismertük volna diákkorunkban

Te mennyire voltál sikeres kő-papír-olló-játékos?

ko-papir-ollo
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki emlékszik a kő-papír-olló játékra, mellyel gyakran komoly iskolai viták voltak lezárhatók - verekedés nélkül. Elvben mindkét félnek egyforma esélye volt a győzelemre, ám gyakorlatilag létezik egy pszichológiai faktor, melynek ismeretével előny szerezhető.

Egyébként ugyanennek a játéknak az óvodáskori változata a nyuszi-puska-káposzta, melyben a nyúl megeszi a káposztát, a káposzta eltömíti a puskát, a puska pedig lelövi a nyulat. De lássuk a pszichológiai trükköt!

Így nyerhetsz a kő-papír-ollóban

Tehát a kő kicsorbítja az ollót, az olló elvágja a papírt, a papír becsomagolja a követ. Ha feltételezzük, hogy a játékosok véletlenszerűen választanak, valóban egyforma esély van a győzelemre. Valójában a választás általában attól függ, hogy mi történt az előző játékban. Aki az előző körben veszített, az hajlamos arra váltani, mellyel az előző körben az ellenfél nyert, míg a korábbi nyertes gyakran marad az előző - győztes - választásánál.

Ezt a megfigyelést érdemes észben tartani és kihasználni. Ha tehát az előző körben nyertél, játszd azt, amit az ellenfeled használt, ha azonban veszítettél, válaszd azt, amit az előző körben egyikőtök sem játszott meg. Természetesen a módszer nem 100%-os, de ezzel a technikával van legnagyobb esélyed nyerni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ishihara-teszt

Ugyancsak az iskolából lehet ismerős az Ishihara-teszt. Bizonyára emlékszel még a pöttyös kis ábrákra, melyben számokat kellett felfedezni. Most is látod őket?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük