Egy érdekes trükk, ami megállítja az időt: a kronosztázis során alaposan becsap az agyad

Nézz rá az órára, és tégy egy próbát, hogy sikerül-e megállítanod az időt!

GettyImages-1130502945
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárcsak megállíthatnám az időt - mindenkivel előfordult már, hogy ezt kívánta. Vagy azért, hogy egy jó pillanat tovább tartson, vagy azért, hogy egy rossz dolog ne érkezhessen el.

Varázsereje, persze, senkinek nincs, viszont egy érdekes trükköt mindenképpen érdemes kipróbálni, ami legalább az illúziót megadja, hogy mégis sikerülhet megfékezni az óramutató előrehaladását.

Próbáld ki!

A trükkhöz egy hagyományos, analóg órára van szükség, melyen az órát és percet jelző mutató mellett másodpercmutató is van. Ez lehet egy falióra, de akár a karórád is. Néhány másodperc erejéig kövesd a szemeddel a mutatót, majd pillants el az óráról, és rögtön nézz vissza rá. Azt fogod tapasztalni, mintha a másodpercmutató tovább állna egy helyben, mint az a ketyegés üteme szerint normális volna.

Természetesen az a másodperc valójában nem nyúlik meg, csupán egy érdekes jelenség, az úgynevezett kronosztázis zajlik. A fogalom neve egy görög szóból ered, ami annyit tesz, időállás. A látás során az agy azoknak a vizuális információknak az összességéből alkot képet, amelyeket a szem gyűjt össze a számára, és amelyek direkt módon továbbítódnak felé. Gyors szemmozgás esetén ez az információáramlás megakad, és ez okozza az érzékcsalódást.

Mi történt pontosan?

Amikor elpillantottál a másodpercmutatóról, majd vissza, akkor a szemed mindkétszer gyors mozgást végzett. Ezt a mozgásszakaszt szakkádnak nevezik. Amikor úgy döntöttél, hogy félrepillantasz, a szemizmaid összehúzódtak, és az óráról a második tárgyra néztél. Az agyad ebben a pillanatban üzenetet kapott, hogy egy szakkád van folyamatban, és változtatnia kell a látott információk észlelésén. Ez azért fontos, mert különben a gyors szemmozgás közben mindent nagyon elmosódottnak látnánk. Így tehát az agy erősen lecsökkenti a vizuális információkra való fogékonyságát - ez a szakkádikus vagy szakadikus maszkolás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tekinteted a szakkád végén a második tárgyon landolt. Amikor egy pillanat múlva ismét visszanéztél az órára, újra gyors szemmozgás történt, és az agyad megint üzenetet kapott, hogy egy szakkád van folyamatban. Amikor ez véget ért, az agyad automatikusan visszaváltott a normál észlelésbe, és tovább folytatta a vizuális információk gyűjtését.

Bár ugyanazt a képet látod, mint az elpillantás előtt, az agyadnak feltűnik, hogy közben kiesett egy pillanat. Ezt a rést azzal a vizuális információval tölti ki, amit a szemed a szakkád után észlel. Ezért van az, hogy amikor ismét az órára tekintettél, úgy tűnik, mintha a másodpercmutató tovább időzne egy helyben, vagyis, mintha egy pillanatra megállt volna az idő.

Bár a kronosztázist általában a másodpercmutatós jelenséggel magyarázzák el, valójában nem csak az órával, és nem is csak vizuális információkkal történhet meg. Egy másik példa a hallás során gyűjtött információkkal szemlélteti a jelenséget, és ugyancsak kipróbálhatod: telefonálás közben, amikor a hívott fél készüléke kicseng, helyezd a telefont az egyik füledről a másikra. Úgy tűnik majd, mintha az a búgás, amit közben hallottál, a többinél hosszabb lett volna.

Miért ritka dolog illattal álmodni?

Az álmok világa ugyancsak különleges tudományterület: érdekes, hogy nagyon ritka dolog illatokkal álmodni. Ha kíváncsi vagy, miért, olvasd el a következő cikket.

Ezt is szeretjük