Erre költenek 1100 milliárd forintot: mire megy el ez az elképesztően sok pénz?
Kiemelt figyelmet kap a klímavédelem Magyarországon.

nagykep?cikkid=168974&kep=huszezresek-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon - KEHOP - belül összesen több mint 1100 milliárd forint szolgálja a klíma- és környezetvédelmet, az energiahatékonysági fejlesztéseket és a megújuló energiák használatát - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - NFM - fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára kedden Nyíregyházán.

Szabó Zsolt a megyei önkormányzat által szervezett, klímastratégiával kapcsolatos konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a környezet- és energiahatékonysági programon kívül az önkormányzatok számára elérhető területi operatív programokban, illetve a gazdaságélénkítő programcsomagban is elkülönítettek ezekre a feladatokra forrást. Utóbbiban mintegy 760 milliárd forint az energetikai hatékonyság növelésére fordítható - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta, az országos klímastratégia összeállításához szükséges megyei programok előkészítő fázisban vannak, kidolgozásukra a következő másfél évben országosan több százmillió forintot kaphatnak a helyhatóságok. A kormány és az NFM a területi klímastratégiák megvalósítását beruházási támogatásokkal és egyéb fejlesztési pénzekkel segíti majd - tette hozzá Szabó Zsolt.

Az államtitkár újságírói kérdésre elmondta, az erre vonatkozó pályázatokat folyamatosan írják ki, a stratégia alkalmazása azonban már egy hosszabb távú folyamat lesz, ez fogja meghatározni a következő évtizedeket. Az energetikai korszerűsítések is ennek a folyamatnak a részei, Szabó Zsolt szavai szerint több száz beruházásról van szó, amivel például Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdasága és környezete is fejlődhet.

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a helyhatóság - hasonlóan a többi megyei önkormányzathoz - 30 millió forintot kapott saját klímastratégiájának kidolgozására. Megjegyezte, a megyei önkormányzat az elsők között indította el ezt a munkafolyamatot.

Ezt is szeretjük