Elszámolták magukat a tudósok: csúnya tévedésre derült fény az időjárással kapcsolatban
Rossz hír
Nem lassult a felmelegedés.

nagykep?cikkid=168205&kep=ocean1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok szakértő nézete szerint a globális felmelegedés üteme lassult 1998 és 2014 között. Az adatok új elemzése azonban megerősítette: a feltételezés onnan származik, hogy a tudósok alábecsülték az óceáni hőmérséklet változását. A globális felmelegedési hiátus elméletét az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete - IPCC - is támogatta 2013-as jelentésében, amely szerint a Föld felszíni hőmérséklete sokkal kisebb növekedést mutatott az elmúlt 15 évben, mint az előző 30 és 60 évben.

Számos tanulmány vonta kétségbe a lassulást, ezek közül az amerikai óceán- és légkörkutató hivatal - NOAA - elemzése volt a legnagyobb jelentőségű, mely a Science tudományos lapban jelent meg tavaly. A NOAA kutatói szerint az óceáni hőmérséklet változását rendszeresen alábecsülik a főbb globális klímamodellek. A szerzők kimutatták, hogy a mérőbóják rendszerint kicsit alacsonyabb hőmérsékletet mérnek, mint más, hajóalapú rendszerek.

Az 1990-as években az adatok legnagyobb része hajóval végzett mérésekből származott, míg újabban a pontosabb értéket adó mérőbóják nyújtják az adatok 85%-át. Amikor a kutatók korrigálták az adatokat, és figyelembe vették a bóják hidegebb eredményeit, arra a következtetésre jutottak, hogy az óceánok 0,12°C-ot melegedtek 2000 óta, ami majdnem kétszer olyan gyors melegedési ütemet jelent, mint a korábban becsült 0,07°C.

A NOAA-tanulmány szerzői ennek fényében azt jelentették ki, hogy a 21. század első 15 évének melegedése nem különbözik az 1950-1999 közötti időszakétól, amikor az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás jelentősen befolyásolta a hőmérsékletet. A tanulmány a klímaszkeptikusok heves ellenkezését váltotta ki.

A friss elemzés alátámasztja a NOAA-jelentést. A Zeke Hausfather, a Kaliforniai Egyetem végzős hallgatója vezette kutatócsoport három, egymástól független adatbázist - műholdak, bóják és robothajók méréseit - vizsgálta meg, hogy az óceánok melegedésének valós ütemét megismerje.

- Három különböző eszköztípus adataiból három különálló hőmérsékleti jelentést készítettünk. Az derült ki, hogy mindhárom összhangban van a NOAA adataival. Következtetésünk szerint a hivatal nem manipulálta az adatokat semmilyen módon - nyilatkozta a BBC-nek a kutatás vezetője.

Ezt is szeretjük