Valami nagyon rossz történik az óceán mélyén: a tudósok egyre jobban aggódnak!
A nemkívánatos jelenség az óceán melegedésére utal.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Furcsa jelenség árulkodik az óceán melegedéséről. Az Új-Zéland keleti részének közelében észlelt fehéralga-virágzás azt sugallja, hogy az óceán is reagál a klímaváltozásra - írták a wellingtoni Victoria Egyetem kutatói.

A Global and Planetary Change című nemzetközi folyóiratban közölt tanulmány szerint kedvező, meleg környezeti feltételek között a coccolithophore nevű fitoplankton gyorsan növekszik, és virágzásakor tejfehérré festi az óceán felszínét, nagy mennyiségű üledéket - kokkolitot - termelve.

A műholdas és a hajókról végzett megfigyelések szerint az óceán melegedése miatt az algavirágzás egyre délebbre vonul, és enyhébbé válik, ugyanúgy, ahogy nagyjából 130 ezer évvel ezelőtt, az utolsó nagy meleg periódus idején - olvasható az egyetem honlapján.

"Eredményeink szerint az utolsó meleg periódus idején, amikor az óceán nagyjából 1-2°C-kal volt melegebb a mostaninál, az üledék nagy részét kokkolit alkotta" - magyarázta Bella Duncan, az egyetem kutatója, hozzátéve, hogy az óceánfenékre lesüllyedt kokkolit fehér iszapot hoz létre.

"A jelek szerint most ugyanez a folyamat megy végbe, ami azt sugallja, hogy az Új-Zélandot övező óceán is elkezdett reagálni a globális felmelegedésre. Ezt a jelenséget a világ egyre több táján kezdik észlelni" - mondta Lionel Carter, az egyetem Antarktiszi Kutatóközpontjának munkatársa, aki felügyelte a kutatást. A szakember hozzátette, még nem tudni, hogy a változás milyen hatással lesz a halállományra, a széndioxid-felvételre és az óceán általános egészségére.

A kutatók az Új-Zélandtól délre fekvő régió vizeiből vettek üledékmintákat, és lézeralapú módszert használtak a kokkolitlerakódások kimutatásához. "Egy kétméteres magminta 200 ezer évre visszamenőleg szolgál adatokkal az üledék összetételéről" - magyarázta Duncan.

Ezt is szeretjük