Annyi gyereket kellett szülniük, amennyit csak tudtak - 4 borzalmas dolog, amit a kínai ágyasok mindennap átéltek

A csillogás és a fény helyett sanyarú sors várt az uralkodó kiválasztottjaira.

GettyImages-1354444213

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A császári ágyasok, vagy más néven konkubinák, Kína hosszú történelme során kiemelkedő szerepet játszottak a császárok udvarában és a birodalom politikai életében.

Ám kiváltságos életük korántsem volt olyan fényűző és boldog, mint azt gondolnánk.

Négy borzalmas dolog, amit a kínai ágyasok mindennap átéltek

A Tiltott Város (mai Peking) a Ming-dinasztiától a Csing-dinasztia végéig, csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként, Kína ceremoniális és hatalmi központjaként. De fontos szerepet töltött be az uralkodó ágyasainak kiválasztásában, taníttatásában és elhelyezésében is. 

GettyImages-1354444165
Fotó: Pictures from History / Getty Images Hungary

Az elöljárók által gondosan kiválogatott lányoknak számos borzalmat kellett átélniük azért, mert vonzalmat keltetettek az uralkodóban. 

Nem láthatták többé szeretteiket

Az alkalmasnak ítélt lányok gyakran tizenévesen kerültek el otthonról, és soha többé nem találkozhattak a szüleikkel, rokonaikkal. A császári udvaron belül is csak a belső udvarban tartózkodhattak, és a palotán belüli közlekedésük is korlátozva volt. 

GettyImages-1354444140
Fotó: Pictures from History / Getty Images Hungary

Akkor találkozhattak az uralkodóval, amikor magához kérette őket, és mivel a rivalizálás folyamatos volt a nők között, barátokra sem igen leltek. 

Szigorú követelményeknek kellett megfelelniük

Miután matematikai és művészeti oktatásukkal nappal végeztek, éjszaka is megfigyelték őket. Azok a jelöltek, akik mindenben jól teljesítettek, a császár anyjához kerültek szolgálatra, aki a lányok éjszakai szokásait is megvizsgálta. 

GettyImages-1354429597
Fotó: Pictures from History / Getty Images Hungary

A császári anyuka odafigyelt arra, hogy semmi esetre se kerüljön olyan nő fia életébe, aki horkolásával vagy éjszaki mozgolódásával zavarná a birodalom első emberének álmát. De az is kizáró ok volt, ha valaki kellemetlen szagokat árasztott magából alvás közben.

Annyi gyereket kellett szülniük, amennyit csak tudtak

Az ágyasok fontos feladata volt, hogy utódokat szüljenek a birodalom javára. Azok a nők, akik fiúgyermekkel ajándékozták meg a császárt, kivételes bánásmódban részesültek, és feljebb kerülhettek az ágyasi ranglétrán. 

GettyImages-1354424929
Fotó: Pictures from History / Getty Images Hungary

Ebben a korszakban úgy tartották, minél nagyobb egység a császári család, annál nagyobb hatalommal bír az uralkodó. 

Folyamatos felügyelet alatt tartották őket

A császári ágyasoknak szigorúan tilos volt más emberekkel szexuális kapcsolatot létesíteniük. Akik pedig szabályt szegtek, az életükkel fizettek vágyaikért. Felügyeletükre az úgynevezett eunuchokat nevezték ki, akiket nagy hatalommal ruházott fel a császár. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindebből jól látszik, hogy a szépség inkább átok volt, mint áldás ebben az időszakban Kínában. A nők sanyargatásának a kínai császárság bukásával lett csak vége a 20. század első felében.

Olvass tovább! Mintha a hegy oldalára ragasztották volna: a kínai Függőkolostort lehetetlen magasságban építették

Mivel a béke és a csend kulcsfontosságú az aszketikus életet élő szerzetesek számára, a különböző kolostorok sok esetben olyan helyeken épültek meg, melyek mindentől, de különösen a nagyvárosi zajtól távol esnek.

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük